Termografija: Zgodnje odkrivanje tumorjev, vnetij, poškodb in avtoimunih obolenj, ki ga uradna medicina ne priznava

Termografija: Zgodnje odkrivanje tumorjev, vnetij, poškodb in avtoimunih obolenj, ki ga uradna medicina ne priznava (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
26. 10. 2017 Vir: Jana

Termografija odkriva nevidne grožnje vašega zdravja, sem prebrala v enem od sporočil, ki oglašuje to diagnostično metodo. Zanjo sem prvič slišala od znanke, ki je bila na pregledu s termografom.

Termograf je infrardeča kamera, ki vidi tumorje, še preden jih zaznajo uveljavljene diagnostične metode, kot je magnetna resonanca ali ultrazvočno slikanje. Tumor se namreč – tako pravi prim. dr. Zvonimir Zore, dr. med – odraža v temperaturi, ki jo termograf beleži. Zdravnik pa mora pravilno odčitati, katere temperaturne spremembe pomenijo poškodbe, natrganine, ciste, tumorje.

Prim. dr. Zvonimir Zore je onkoplastični in splošni kirurg. Dela v več hrvaških bolnišnicah, s termografijo se je srečal pri pisanju doktorske disertacije. »Že precej dolgo vemo, da imajo tumorji višjo temperaturo. In dolgo je veljalo, da je pomembna velikost tumorja. V raziskavah se je pokazalo, da večji tumorji oddajajo nižjo temperaturo od manjših. A kje je logika?« V doktoratu je dokazal, da velikost ne igra vloge, da pa so pomembni faktorji, ki kažejo tumorske lastnosti, kako zelo agresiven je tumor.

Termograf, termogram

Človek, ki pride na termografijo, se sleče in postavi pred infrardečo kamero. Ta posname njegovo telo oziroma dele telesa, prim dr. Zore pa potem s posebnimi računalniškimi programi odčita tako imenovani termogram. »Termografija kaže stanje notranjih organov, temperaturne razlike organov pa nam omogočajo diagnosticiranje posameznih bolezni.«

Uporablja se jo za vse predele telesa, kar pomeni, da lahko pomaga na vseh področjih medicine: ortopediji, nevrologiji, diabetologiji, celo dentalni in oralni medicini.

Kot primer, infrardeča kamera normalen, zdrav zob zazna drugače kot mrtvega. Mrtev zob je temnejši od zdravega. »Pri raku prostate se ta v predelu trebuha pokaže kot izrazito rumena barva. Ta rumena barva pomeni toploto, ki se odraža na površini, na koži. Če se rumena barva v tem istem predelu pokaže pri ženski, to lahko kaže na rakave spremembe v maternici.«

Možno je, da bi termografija odkrila tumor

»Tumorji so vedno topli.« Pomembna je torej temperaturna dinamika v telesu. In ravno zato, pravi prim. dr. Zore, spremembe v telesu s termografijo odkrijejo zelo zgodaj. »Ni nujno, da jih zaznamo, je pa velika verjetnost, da jih.«

Možno je tudi, da bi termografija odkrila tumor, preostale uradno priznane in uveljavljene diagnostične metode pa ne. Možno je torej, da prim dr. Zore najde rakavo celico, medtem ko je onkolog ne najde. A pozor, tudi naš sogovornik opozarja, da nobena metoda ni stoodstotna, tudi termografija ni.

»Že prej sem omenil rumeno barvo v predelu trebuha. Pri moškemu to lahko pomeni bolezen prostate, slepega črevesa ali mehurja. Pri ženski pa ginekološke težave – tumor jajčnika ali maternice, bolezen slepega črevesa ali mehurja. Ves spodnji del trebuha je topel, kar nakazuje na težave. Vendar s termografijo ne morem ugotoviti, kateri organ je prizadet. Tudi v izvidu napišem, da je toplota prisotna v širšem predelu, zato naštejem več organov, ki bi lahko bili pod vprašajem.«

Termografija naj bi tako delovala preventivno. Opozarjala naj bi na morebitne težave, ki se lahko pri človeku pokažejo in razvijejo čez čas. Povsem možno pa je tudi, da se rak nikoli ne bo razvil, tudi če ga termografija pokaže.

»Moj nasvet je zato vedno kombinirati diagnostične metode. Termografija je le ena od možnosti.« Če torej prim. dr. Zore ugotovi rakavo spremembo na dojki, ženski v izvidu svetuje, naj gre na dodatne preiskave.

Termografija namreč v Sloveniji ni priznana diagnostična metoda, spada med alternativne oblike zdravljenja, si pa močno prizadevajo, da bi jo uporabljali v klasični medicini.

Onkološki inštitut o termografiji

Zakaj termografije ne uporabljajo, smo vprašali tam, kjer zdravijo bolnike z rakom iz vse Slovenije. Strokovni direktor Onkološkega inštituta, doc. dr. Viljem Kovač, dr. med., pravi: »Stališče strokovnjakov Onkološkega inštituta je enako, kot je bilo že pred leti, da termografija ni ustrezna metoda, ki bi imela dovolj veliko občutljivost in specifičnost in bi lahko z njo odkrivali raka dojk. Zaradi majhne ločljivosti in velikega odstotka lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov je tudi niso nikjer uvedli tudi kot metodo za presejalne teste.«

Odločitev za termografijo je tako kot za vse preostale alternativne oblike zdravljenja izključno vaša. Je pa vsekakor na mestu vprašanje, kaj bi storili, če bi vam termografija pokazala raka, a ga nobena druga metoda ne bi potrdila. Ostali bi sami, noben zdravnik uradne medicine vas ne bi zdravil, ker za zdravljenje ne bi imel podlage. Čakali bi pol leta, šli še enkrat na eno ali pa več preiskav. V vmesnem času pa najbrž ves čas po tihem razmišljali o tem, ali ste zares bolni ali ne.

Gre torej za odločitev posameznika in ljudje smo različni. Zagotovo je termografija bolj primerna za tiste, ki so se ob morebitnem pokazatelju bolezni z njo pripravljeni spopasti sami, brez načinov zdravljenja, ki jih ponuja uradna medicina.

A ne želimo risati ostre črte med uradnimi in neuradnimi možnostmi zdravljenja. Vsak naj se odloči zase, tako je edino prav. Še to: cena termografije je 60 evrov.

Primerjava dveh diagnostičnih metod po ugotovitvah prim. dr. Zoreta

Mamografija:

 • odkriva tumorje povprečne velikosti 1,2 cm
 • ne odkriva tumorjev pri 15–20 % med dvema rednima mamografskima pregledoma
 • neprimerna metoda za goste dojke (mlade ženske)
 • sevanje
 •  odkriva 15 % klinično neprepoznavnih invazivnih tumorjev

Termografija:

 • zazna zgodnje spremembe
 • brez kontakta in bolečin
 • hitra in lahko izvedljiva
 • odkriva 30 % klinično neprepoznavnih invazivnih tumorjev
 • popolnoma varna
 • lahko dostopna

Besedilo: Maja Sodja. Foto: Aleksandra Saša Prelesnik.