TO so najbolj neobičajni simptomi PLJUČNEGA RAKA

6. 4. 2023
Deli
TO so najbolj neobičajni simptomi PLJUČNEGA RAKA (foto: Profimedia)
Profimedia

Po katerih nenavadnih znakih lahko prepoznate raka pljuč?

Pljučni rak sodi med bolj nevarne oblike rakavih obolenj, leta nazaj pa je veljalo, da je to bolezen kadilcev.

Res je, da kajenje drastično pripomore k vsem pljučnim obolenjem, vključno z rakom pljuč, vseeno pa se omenjena bolezen vse pogosteje pojavlja tudi pri nekadilcih. Razlogi za to naj bi se skrivali v onesnaženosti zraka, genetiki ter drugih dejavnikih.

Preverite, kateri neobičajni simptomi lahko nakazujejo na pljučnega raka.

Dolgotrajni kašelj

Včasih je kašelj znak prehlada ali razdraženega grla, včasih pa nakazuje na resnejša obolenja. Če vaš kašelj sčasoma postaja močnejši in pogostejši, je to jasen opozorilen znak. Prav tako bodite pozorni, če se ob kašlju pojavlja tudi sluzast izcedek.

Pogoste okužbe

Če se vam zdi, da ste zelo dovzetni za okužbe pljuč, kot sta bronhitis ali pljučnica, je to lahko znak oslabljenega imunskega sistema, lahko pa gre tudi za raka pljuč.

Nepojasnjena izguba kilogramov

Pri številnih rakavih obolenjih lahko pride do pomanjkanja apetita ali nepojasnjenega hujšanja, zato je vedno pomembno, da ste na to pozorni in po potrebi obiščete zdravnika.

Bolečine v rami ali roki

Obstaja vrsta pljučnega raka, ki se razvije v zgornjem delu pljuč in povzročajo bolečino v lopaticah, zgornjem delu hrbta, ramenih in rokah. Prav tako lahko pride do občutka otopelosti ali mravljinčenja.

Sprememba v glasu

Tudi sprememba glasu je lahko znak pljučnega raka. Še posebej bodite pozorni, če nepojasnjeno postanete hripavi ali je vaš ton glasu naenkrat nižji ali tišji.

Težave z ravnotežjem

Če imate naenkrat težave z ravnotežjem, je to lahko posledica številnih zdravstvenih stanj. Med drugim pa omenjene težave lahko nakazujejo tudi na raka pljuč.

Enostavna opustitev kajenja

Če sicer kadite, zdaj pa je kar naenkrat opustitev kajenja zelo enostavna, je to lahko tudi znak pljučnega raka. Strokovnjaki menijo, da lahko rakave celice v pljučih vplivajo na zmanjšano željo po nikotinu.

Bolečine v prsih

Tudi do bolečine v prsih lahko pride zaradi več razlogov, včasih pa je tudi znak pljučnega raka. Še posebej bodite pozorni, če je bolečina dolgotrajna in se poslabša z globokim dihanjem, kašljanjem ali smejanjem. Še en opozorilni znak je tudi to, da se bolečina širi v hrbet in ramena.

Nepojasnjena utrujenost

Če ste kljub zadostni meri spanca še vedno izčrpani, je temu lahko zaradi stresa, duševnih težav ter določenih obolenj. V nekaterih primerih je nepojasnjena utrujenost lahko tudi znak pljučnega raka.

Otekline

V primeru raka pljuč se znajo pogosto pojaviti otekline na vratu in obrazu. V redkejših primerih lahko pride tudi do oteklin v prsnem košu in rokah.

Visoka raven kalcija v krvi

Pri nekaterih oblikah pljučnega raka lahko pride do porušenega ravnovesja mineralov v telesu, zaradi česar imajo nekateri bolniki povišano raven kalcija v krvi. Simptomi povišanega kalcija so pogosto uriniranje, pretirana žeja, zaprtje, slabost, bolečine v trebuhu in omotica.

V kolikor tudi pri sebi opažate več simptomov, ki bi lahko nakazovali na pljučnega raka, se posvetujte s strokovnjakom, ki vas bo pregledal in vas po potrebi napotil na dodatne preiskave.

Viri:
rockymountaincancercenters.com
healthcentral.com

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger