Toliko ur bi morali spati, če ste starejši od 50 let – razlog pa je TA!

Toliko ur bi morali spati, če ste starejši od 50 let – razlog pa je TA! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2022

Pomanjkanje spanja lahko pusti katastrofalne posledice – lahko je vzrok za celo vrsto zdravstvenih težav in lahko oslabi tudi imunski sistem. Še posebej so v nevarnosti starejši od 50 let. Znanstveniki so zdaj odkrili, koliko ur bi morali spati.

Znano je, da s staranjem spimo vse manj. Ljudje pri svojih 70. denimo spijo v povprečju uro in pol manj kot pri svojih dvajsetih. Na to naj bi vplivali različni dejavniki. 

Vendar ne gre za to, da bi v resnici potrebovali manj spanja ali se prej zbujali povsem spočiti. 

Tudi v starosti telo potrebuje dovolj spanja. Pri starejših osebah, ki spijo pet ur ali manj na noč, se lahko namreč močno poveča tveganje za kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen, bolezni srca, depresija in rakava obolenja, kaže nova študija. 

Raziskovalci so na podlagi podatkov britanske študije Whitehall-II analizirali učinke spanja oziroma pomanjkanje tega na zdravje več kot 7.000 moških in žensk, starih 50, 60 in 70 let. Zanimala jih je predvsem povezava med trajanjem spanja, umrljivostjo in razvojem kroničnih obolenj (v obdobju 25 let).

PREIZKUSITE: Trik, ki vas uspava v manj kot minuti ALI PA Kako prelisičiti možgane, da se boste končno dobro naspali? TO preizkusite! (VIDEO)

Rezultat

Verjetnost za različna obolenja pri starejših od 50 let, ki so spali le 5 ur na noč ali manj, je bila večja kot pri tistih, ki spijo vsaj sedem ur. In sicer se je tveganje povečalo za 30 %. Posledično je bilo povečano tudi tveganje za smrt – in to za kar 25 %!

Pri 60-letnikih je bilo tveganje za 32 % večje, pri 70-letnikih pa kar 40 %. 

"Čeprav se spalne navade s starostjo spremenijo, je vseeno priporočljivo spati vsaj sedem do osem ur na noč," je povedala vodja raziskave Séverine Sabia.

Seveda so na tem področju potrebne nadaljnje raziskave, toda strokovnjaki se strinjajo: ne glede na starost, službo … je ustrezna količina in kakovost spanja zelo pomembna.

Raziskava: journals.plos.org

PREBERITE ŠE: TO vaš spalni položaj razkriva o vaši osebnosti