Vloga hranil za zdrav razvoj otroka

24. 6. 2010
Deli
Vloga hranil za zdrav razvoj otroka

Načrtovanje nosečnosti, nosečnost in obdobje dojenja so v življenju vsake ženske posebna obdobja, saj se takrat v ženskem telesu zgodijo številne spremembe in prilagoditve. Nosečnost je obdobje, ko se zaradi intenzivne rasti in razvoja otrok potrebe po določenih hranilih povečajo.

Ena najpomembnejših snovi med načrtovanjem nosečnosti in med samo nosečnostjo ter pozneje dojenjem je vitamin B9 (folna kislina in folati).

Folati imajo ključno vlogo pri delitvi celic in so nujni za razvoj ploda. Njihovo pomanjkanje v prvem trimesečju nosečnosti lahko povzroči primarne ali pozneje sekundarne napake nevralne cevi, iz katere se razvijeta centralni in periferni živčni sistem.

V 28 dneh po spočetju se pri zarodku zapira nevralna cev, ki pa se lahko ob pomanjkanju omenjenega vitamina ne zapre pravilno. Okvare lahko nastanejo v predelu glave in hrbtenice in so pogosto nezdružljive z življenjem.

Če se otroci z njimi vendarle rodijo, največkrat niso sposobni normalno živeti ali pa so telesno oziroma duševno prizadeti. Posledice pomanjkanja folatov so lahko tudi ponavljajoči se spontani splav pri ženskah ali prirojene napake srca in urogenitalnega sistema pri otrocih.

Priporočila ginekologov za zmanjšanje napak nevralne cevi

Da bi se izognili takšnim napakam, ginekologi priporočajo ženskam v rodnem obdobju uživanje folne kisline (sintetične oblike folatov) v odmerku 400 mikrogramov dnevno, in sicer že v času načrtovanja nosečnosti in vsaj do konca tretjega meseca nosečnosti.

Dokazano je namreč, da lahko jemanje samo 400 mikrogramov folne kisline dnevno zmanjša možnost nastanka omenjenih nepravilnosti za 60 do 70 odstotkov.

Ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, imajo še posebno nizko raven folne kisline, zato je priporočljivo, da folno kislino pričnejo jemati takoj, ko prenehajo jemati oralno kontracepcijo.

Človeško telo ni sposobno samo izdelovati folatov, zato jih mora dobiti s hrano. Najbogatejši naravni viri folatov so: zelenolistna zelenjava, npr. špinača in brokoli, stročnice, žita, sadje, npr. pomaranče, jetra, jajca, kvas.

Prevladujočo obliko folatov v hrani lahko telo takoj uporabi. Folati so zelo občutljivi za svetlobo in toploto, zato se jih velik del med pripravo hrane uniči. Prav tako se folati, zaužiti s hrano, iz črevesja slabo absorbirajo.

V nasprotju z naravnimi viri v prehranskih dodatkih prevladuje sintetično pridobljena folna kislina, neaktivna oblika folatov, ki jo telo lahko uporabi šele, ko jo encimi presnovijo v aktivno obliko.

Številne ženske s prehrano v telo ne vnesejo zadostne količine folatov, poleg tega pa je pri vsaki drugi ženski opazna zmanjšana pretvorba folne kisline v njeno biološko aktivno obliko. Znano je, da ima zaradi genskega polimorfizma 50 odstotkov žensk zmanjšano aktivnost encima metiltetrahidrofolat reduktaze (MTHFR) in posledično moteno presnovo folne kisline v folat.

Pri 10 odstotkih žensk je presnova folne kisline zmanjšana za 70 odstotkov, pri 40 odstotkih žensk pa za 30 odstotkov.

Da bi vsem ženskam omogočili optimalno preskrbo s folati, so strokovnjaki razvili aktivno obliko folatov metafolin, ki ga telo lahko uporabi brez predhodnega presnavljanja. Prehranski dodatki z metafolinom se priporočajo med načrtovanjem nosečnosti, med nosečnostjo in dojenjem.

Omega3 maščobne kisline

Poleg optimalnega vnosa vitaminov in mineralov telo nosečnice in doječe matere potrebuje tudi omega3 maščobne kisline, t. i. esencialne nenasičene maščobne kisline, ki so pomembne za razvoj plodovnih možganov, vida, motoričnih in intelektualnih sposobnosti.

Tako je za razvoj otroka ključnega pomena uživanje zadostnih količin omega3 maščobnih kislin, od katerih je najpomembnejša DHA (dokozaheksaenojska kislina). Prehranski dodatki z DHA se priporočajo za vse bodoče mamice od četrtega meseca nosečnosti in za doječe matere.

Strokovnjaki so razvili Femibion®

Femibion je prvi izdelek na našem trgu, ki vsebuje aktivno obliko folatov, t. j. metafolin. V telesu je takoj uporaben in koristi vsem ženskam, ne glede na dedno zasnovo (genov, odgovornih za presnovo folne kisline v folat).

V lekarnah lahko brez recepta kupite dve obliki femibiona; femibion 1 z Metafolin®-om se priporoča od trenutka, ko začnete načrtovati nosečnost, pa do dopolnjenega tretjega meseca nosečnosti.

Femibion 1 z metafolinom vsebuje priporočeni dnevni odmerek folatov za nosečnice: polovico v obliki folne kisline, polovico pa v njeni aktivni obliki, metafolinu. Pomaga pripraviti telo na nosečnost in zagotavlja njen ugoden potek.

Femibion 2 z Metafolin®-om in DHA se priporoča za nosečnice od četrtega meseca nosečnosti dalje in za doječe matere. Zagotavlja optimalno preskrbo s folati, esencialnimi omega3 maščobnimi kislinami in vitamini, ki so potrebni za ugoden potek nosečnosti ter pravilno delovanje organizma.

vir: Lisa

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič