Preverite, zakaj je zaprtost lahko zelo nevarna

Preverite, zakaj je zaprtost lahko zelo nevarna (foto: profimedia) profimedia
21. 10. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Zaprtost je nevarna. Veliko ljudi se niti ne zaveda, da je njihova prebava prepočasna in da tudi sami doživljajo občasna zaprtja. Zdrav človek bi moral blato odvajati vsaj enkrat dnevno, sicer že lahko govorimo o zaprtju.

Pri tem pa ne gre le za neprijeten občutek. Zaprtje pomeni nabiran­je strupov, ki bi se morali izločiti iz telesa. Poskrbite za svojo prebavo, da boste polni energije in da bo vaš imunski sistem okrepljen za jesenski čas.

Črevo je motor telesa

Črevo je izrednega pomena za naše zdravje. V njem je več kot 70 odstotkov celotnega imunskega sistema. Če imamo zdravo črevo, smo tako veliko bolj odporni proti vsem manj ali bolj nevarnim boleznim današnjega časa.

Različne raziskave o načinu prehranjevanja v Republiki Sloveniji kažejo, da je prehrana slovenskega prebivalstva nezdrava.

Število dnevnih obrokov in ritem prehranjevanja povprečnega prebivalca nista ustrezna, energijska vrednost povprečnega obroka je previsoka, zaužijemo preveč maščob v celoti in preveč nasičenih maščob, ki pomembno vplivajo na pojavnost bolezni srca in ožilja in raka širokega črevesa. V naši prehrani je premalo sadja, predvsem pa zelenjave ter prehranske vlaknine, ki so pomembni prehrambni varovalni dejavniki pred kronično nenalezljivimi boleznimi.

Nezdravo prehranjevanje, premalo gibanja, počasna prebava in celo zaprtje – vse to uničuje naša prebavila.

Slaba prebava pa pomeni tudi nabiranje strupenih oblog na stenah našega črevesja, kar povzroča resno zastrupljanje telesa. Po letih nepravilnega prehranjevanja začnejo strupene obloge povzročati prehajanje strupov v krvni obtok, hkrati pa upočasnijo prebavo. Če še niste ničesar storili, da bi temeljito prečistili svoj prebavni trakt, lahko z veliko verjetnostjo pričakujete, da so stene vaših prebavil obložene z oblogami, ki vas iz dneva v dan zastrupljajo.

Privoščite si vlaknine

Jesen je idealno obdobje, da se prečistimo navznoter in navzven ter na naraven način poskrbimo za svoje zdravje. Za vzdrževanje zdrave prebave strokovnjaki svetujejo uživanje hrane, ki je bogata z vlakninami.

Vas morda zanima tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri