Raziskava pokazala: Ljudje, ki pijejo TA napitek, živijo dlje!

Raziskava pokazala: Ljudje, ki pijejo TA napitek, živijo dlje! (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2022

Pitje črnega čaja – vsaj dve skodelici na dan – lahko ljudem pomaga živeti dlje in bolj zdravo, glede na nove raziskave Nacionalnega inštituta za zdravje.

Številne raziskave so že dokazale pozitivne učinke zelenega čaja, tokrat pa so raziskovalci iskali pozitivne učinke črnega čaja.

Strokovnjaki so v nedavni raziskavi ugotovili, da imajo ljudje, ki redno pijejo črni čaj, manjše tveganje za prezgodnjo smrt, pa tudi za nastanek bolezni srca in ožilja.

O raziskavi

Raziskovalci so približno 11 let spremljali 498.043 posameznikov, starih od 40 do 69 let in ugotavljali, kakšen je njihov življenjski slog. Med drugim so opazovali tudi, ali posamezniki uživajo črni čaj ali ne.

Izkazalo se je, da imajo ljudje, ki dnevno popijejo dve skodelici črnega čaja, 9 - 13 % manjše tveganje za prezgodnjo smrt. Ugotovljeno je bilo tudi, da imajo manjšo verjetnost za nastanek bolezni srca in ožilja. 

Koristi črnega čaja

Črni čaj vsebuje določene snovi, ki zmanjšujejo oksidativni stres in preprečujejo vnetja. Tako oksidativni stres, kakor tudi vnetja poškodujejo naše celice in lahko sčasoma privedejo do resnih obolenj, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in rakava obolenja.

Iz tega lahko sklepamo, da so ravno te snovi tiste, ki lahko pripomorejo k večjemu zdravju in daljši življenjski dobi.

Za dolgo in zdravo življenje pa je seveda pomembno, da v celoti poskrbite za zdrav življenjski slog. Svojemu telesu zagotovite uravnoteženo prehrano, redno gibanje, zadostno količino spanca ter umirjen vsakdan.