Raziskava: Ženske delajo več kot moški! Zdaj znanstveniki opozarjajo na TO pogosto spregledano dejstvo – tako nevarno je lahko!

Raziskava: Ženske delajo več kot moški! Zdaj znanstveniki opozarjajo na TO pogosto spregledano dejstvo – tako nevarno je lahko! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2022

Ženske še vedno opravljajo večino gospodinjskih opravil, dolg seznam pa jih pogosto čaka tudi v službi. Študija je preučila učinke takšnega ritma na zdravje žensk. In ni videti dobro!

Vsako leto se po vsem svetu porabi milijarde ur za opravljanje neplačanega dela – to breme veliko pogosteje nosijo ženske. Še vedno je namreč večina gospodinjskih opravil na njihovih ramenih. 

Za neplačano delo porabijo ženske približno tri do šest ur na dan, medtem ko moški prispevajo le pol ure do dve uri. Poleg tega je veliko žensk polno zaposlenih, kar pomeni, da ženske na splošno delajo več kot moški. 

Vendar pa je ta dvojna obremenitev močno podcenjena ter povsem nerazumljena. Prav tako je v primerjavi s plačanim neplačano delo premalo raziskana tema, zlasti ko gre za povezavo z duševnim zdravjem žensk. 

Študija Univerze v Melbournu, nedavno objavljena v reviji Lancet Public Health Journal, želi to spremeniti.

Raziskava se je osredotočila na zaposlene odrasle ženske, saj je bil v ospredju učinek dvojne obremenitve, kombinacija plačanega in neplačanega dela torej ter težave s preobremenjenostjo in pomanjkanjem časa, ki je lahko rezultat takšne kombinacije. 

Tako nevarno je lahko takšno dvojno breme za ženske!

Rezultat je potrdil tisto, česar smo se že zavedali, vendar temu ni bilo nikoli namenjene dovolj pozornosti: 

Najprej so raziskovalci odkrili znatne razlike med spoloma pri opravljanju neplačanega dela, pri čemer so ženske povsem prekašale moške.

Posledično imajo ženske manj časa za skrb za lastno duševno in fizično zdravje.

Poleg tega rezultati študije kažejo, več časa kot je bilo posvečenega neplačanemu delu, slabše je bilo duševno zdravje zaposlenih žensk. Ti  učinki so bili pri moških manj očitni. 

Ne samo, da so ženske občutno manj plačane za svoje delo, zaradi dvojne obremenitve je močno ogroženo tudi njihovo duševno zdravje. 

Znanstveniki zato poudarjajo, kako nujno je temu posvetiti več pozornosti in na pomen ukrepov za doseganje večje pravičnosti pri porazdelitvi neplačanega dela v gospodinjstvih.

Raziskava: Gender differences in the association between unpaid labour and mental health in employed adults: a systematic review –  www.thelancet.com

PREVERITE ŠE: Na pohodu nova epidemija: tokrat na udaru ŽENSKE