Resnica o trebušni maščobi

Resnica o trebušni maščobi (foto: Profimedia) Profimedia
18. 2. 2014

Je že res, da mišičasto telo, pokrito s podkožno maščobo, ne kaže vašega vloženega truda, vendar bi vas morala bolj skrbeti tista maščoba, ki je ne vidimo s prostim očesom.

'Šlaufi', o katerih se najpogosteje tarna in sprašuje, kako se jih znebiti, so rezultat neaktivnosti in neurejene prehrane. Maščoba se nabira tik pod kožo, pa ne le na trebuhu, temveč tudi na stegnih, bokih, zadnjici... Pravimo ji površinska maščoba.

Od te maščobe ni prav nobene koristi, le obremenjuje naše telo.

Kolikšno breme predstavlja, lahko preizkusite na čisto preprost način. Zjutraj, ko vstanete, si oprtajte nahrbtnik, težak 25 kilogramov, in ga nosite cel dan. Približno toliko kilogramov predstavlja 35 % maščobne mase pri ženski, težki 70 kilogramov.

'Skrita maščoba' predstavlja večje tveganje

Z maščobo morajo biti obdani tudi notranji organi. Gre za visceralno maščobno tkivo, ki obdaja pljuča, črevo, ledvice, rodila... Prav ta maščoba pa je lahko zelo škodljiva, če je je preveč in ne ščiti več organov, temveč se nalaga okoli ali celo preide vanje. Zato se danes vse pogosteje srečujemo z zdravstvenimi težavami, kot so zamaščena jetra, ventja in upočasnjen metabolizem.

Maščoba izloča tudi strupene hormone in pojavijo se lahko še težave z visokim pritiskom, diabetes tipa 2, bolezni srca, demenca in nekatera rakava obolenja, med njimi zelo pogosto rak na dojkah.

Preverite

Najboljši način, kako ugotoviti, ali so vaši organi obdani z nevarno odvečno maščobo je CT ali MRI.

Doma si lahko pomagate z merilnim trakom. Izmerite obseg pasu. Najmanjše tveganje predstavlja obseg manj kot 80 cm za ženske in manj kot 100 cm za moške.

Preberite tudi Zakaj se je težko znebiti maščobe okoli pasu?