Ste stari 40 ali več? Kako do lepe postave? Zmanjšajte porcije in začnite trenirati

Ste stari 40 ali več? Kako do lepe postave? Zmanjšajte porcije in začnite trenirati (foto: profimedia) profimedia
26. 12. 2020

Po štiridesetem letu se na telesu kar pridno začnejo nabirati maščobe. Hkrati se zmanjšuje mišična masa, upočasni pa se tudi poraba energije.

To pomeni, da če jemo enako količino hrane ali pa še več kot v mlajših letih, se bomo - enostavno povedano - redili. Kaj pomaga?

profimedia

Trenirati morate mišice, in to predvsem z rednimi treningi moči, lahko z lastno težo ali pa z utežmi. Tako boste povečali porabo energije ter krepili mišice. Strokovnjaki priporočajo, da vsak dan trenirate vsaj 30 minut. Prav tako vam svetujemo, da na teden opravite vsaj dva ali tri treninge vadbe za splošno kondicijo - tek, kolesarjenje, plavanje, skakanje čez kolebnico, hitra hoja …

profimedia
Najboljša živila

Ribi, kot sta losos ali ostriž, pospešujeta presnovo in vse vemo, da počasna presnova in premalo gibanja povzročata, da se redimo. Za zajtrk si mirno privoščite s kalcijem bogato skuto in sir. Lahko jima dodate še aromatična zelišča ter košček polnozrnatega kruha.

profimedia

Za malico v službi si privoščite pest oreškov, ki so polni beljakovin in koencima Q10, ki je pravzaprav ena od najpomembnejših snovi za ženske v štiridesetih. Q10 namreč sodeluje v procesu nastajanja celične energije in pri varovanju organizma pred prostimi radikali, ki so eden izmed glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni.

Preberite še: Kaj se zgodi, če prehitro hujšate ali Skrivnost izgubljanja maščobe na trebuhu