Strokovnjaki opozarjajo: Srbenje na TEM območju telesa je manj znan simptom raka

9. 11. 2023
Deli
Strokovnjaki opozarjajo: Srbenje na TEM območju telesa je manj znan simptom raka (foto: Profimedia)
Profimedia

Med pogostejšimi simptomi raka na dojkah so med drugim bulice in izbokline v prsih, toda ob samopregledovanju dojk je dobro pozornost nameniti tudi manj očitnim simptomom. 

Med njimi je srbečica, ki ima lahko različne vzroke kot so kožne bolezni, določena vrsta oblačil in nosečnost. Po mnenju strokovnjakov pa so lahko srbeče prsi eden izmed manj znanih simptomov raka, ki se imenuje vnetni rak dojk.

Vnetni rak dojk

Srbenje dojk običajno ni posledica raka, temveč je pogosteje posledica drugih bolezni kot sta ekcem ali vnetje dojk (mastitis), pojasnjuje raziskovalna organizacija Cancer Research UK.  

V redkih primerih pa gre za vnetnega raka dojk, ki lahko povzroči kožne spremembe na dojkah, otekle, vnete, rdeče in boleče prsi, na tem območju pa je možno tudi srbenje.

Vnetni rak dojk predstavlja redkejšo obliko raka (okrog 1 do 5 odstotkov), do katere privede, ko rakavi klici blokirajo sistem za odvajanje limfe v dojki, kar pomeni, da tekočina ne more pravilno odtekati. Posledično to povzroči vnetno stanje in tudi srbenje.  Zaradi agresivne narave raka je ključnega pomena, da se zgodaj odkrije in čim prej prične zdraviti.

Simptomi vnetnega raka dojk

»Zgodnji simptomi tovrstnega raka lahko vključujejo vztrajno srbenje in pojav izpuščaja ali majhnega draženja, podobnega piku žuželke,« pojasnjujejo pri National Breast Cancer Foundation, Inc. Prsi običajno postanejo rdeče, otekle in tople z razširjenimi porami na koži dojke. Videz kože je podoben pomarančni lupini, pojavijo se lahko tudi spremembe na bradavicah kot so sploščenost ali vdolbina in inverzija. Stanje se lahko pojavi nenadoma.  

Simptomi vnetnega raka so lahko podobni simptomom mastitisa, ki je pogosto povezan z dojenjem.

Kažejo se kot:      

  • Oteklina in rdečica dojk,
  • bolečine v dojkah,
  • otekle bezgavke,
  • trda dojka, ki je vroča na dotik,
  • koža je videti kot pomarančna lupina,
  • spremembe na bradavici, na primer sploščena ali obrnjena bradavica, 
  • bulica v dojki.      

V Cancer Research še ozaveščajo, da če pri sebi opazite srbečo kožo na določenem predelu telesa, je bolj verjetno, da gre za ekcem ali kakšno drugo vrsto kožnega obolenja. Toda vse kar za vas ni običajnega pojava, preverite pri svojem osebnem zdravniku. 

Vir: huffingtonpost.co.uk

Morda vas bo zanimalo tudi:

V epizodi Aktivni podkasta je z nami Alenka Košir, nekdanja ritmična gimnastičarka, manekenka, profesorica športne vzgoje in trenerka. S svojim znanjem je zasnovala posebne vadbe VIIT, številne praktične nasvete za boljše zdravje in počutje pa deli tudi na svojih družbenih omrežjih.

Epizodi prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: "Težava pri izgorelosti ni prekomerno delo ..." | Vida Igličar