Tako boste dosegli pravo razmerje hranil v smutiju

Tako boste dosegli pravo razmerje hranil v smutiju (foto: profimedia) profimedia
25. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Smutiji so pravi naboj zdravja v kozarcu: polni so mineralnih in balastnih snovi in sekundarnih rastlinskih snovi. Kremno gosti pireji iz svežega sadja in zelenjave lahko zamenjajo tudi malico.

Kaj lahko damo v kozarec?

Smutiji se pripravljajo iz sadja ali zelenjave ali pa kombinacije obojega. So zelo zdravi, ker se pretlačijo celi sadeži ali pa zelenjava v surovem stanju. Posebej veliko vitalnih snovi je v zelenih smutijih.

Prava mešanica

Pri pripravi smutijev ni nobenih osnovnih pravil – vse je stvar okusa. Najprej začnite s sladkimi sadeži in počasi dodajajte čedalje več zelenjave. Pazite na to, da boste varčni pri dodajanju zelenjave z močnim lastnim okusom, na primer belušne zelene.

Izboljševanje

Si želite še več raznolikosti? Smutiju lahko dodate še mandljevo mleko, jogurt, cimet ali vaniljo. Pikantno mešanico lahko izboljšate z dodatkom ingverja in čilija.

Pripravljeni izdelki

Kupljeni smutiji niso tako zelo zdravi kot doma pripravljeni. Vsebujejo namreč manj vitaminov in mineralnih snovi. Pogosto imajo tudi dodan sladkor in arome. Pozorno preberite etiketo.

Malinov smuti

Za 1 kozarec: oplaknite 1 jabolko, ga zrežite na četrtine, odstranite peščišče in sadež zrežite na kocke. Skupaj s 100 g malin in 10 češnjami (brez pečk) jih stresite v električni mešalnik in jih pretlačite. Če je treba, smuti zredčite z malce vode.

Borovničevo-jabolčni smuti

Za 1 kozarec: oplaknite 120 g borovnic, jih odcedite in jih pretlačite s 150 ml jabolčnega soka in 1 žlico limoninega soka. Smuti pogladite skozi cedilo.

Brokolijev smuti

Za 1 kozarec: v električnem mešalniku zmešajte 50 g špinače, 2 vejici mete, 3–4 žlice brokolijevih brstičev in malce vode. Nato dodajte še 50 g mladega graha, 1 jabolko (koščki) in 1 kivi (koščki) ter vse skupaj kremno pretlačite.

Namig: ukaševanje sadja

Banane, mango, breskve, hruške: mehko sadje boste lahko brez težav pretlačili kar s paličnim mešalnikom. Nato mu dodajte še mlečne izdelke, kot so na primer jogurt ali kefir. Kokosovo mleko poskrbi za eksotično aromo. Malce limoninega ali limetinega soka okrepi okus sadja in poskrbi za dodatek vitamina C. Če imate raje bolj sladek smuti, mu dodajte še malce medu, javorovega ali pa bezgovega sirupa.

Zeleni smutiji

Osnova za gost smuti iz surove zelenjave je špinača, rukola ali pa listna solata. Ker se listi slabše pretlačijo, jim najprej dodajte malce vode ali soka. Nato dodajte še preostale sestavine – na primer jabolka ali banane. Dobro je imeti mešalnik z visoko zmogljivostjo in visokimi obrati. Učinek: telo tako takoj počrpa dragocene snovi.

Najboljše sestavine za slastne in zdrave smutije
Grenivka

S svojo kislino in visokim deležem vitamina C oplemeniti vsak smuti.

Jabolko

Dobro se podajo k številnemu sadju in zelenjavi. V lupini se skriva veliko bioaktivnih snovi.

Banane

Nasitijo in poskrbijo za kremnost smutijev. Dobre so za živce in razmišljanje.

Rdeča pesa

Ne le gomolj, uporabite tudi liste. Nežno zelenje je izjemno zdravo.

Cikorija

Grenčične snovi krepijo imunski sistem, razstrupljajo in poskrbijo za trpko, svežo aromo.

Špinača

Lističi imajo blag okus in vsebujejo veliko zdravega klorofila.