Tega ženske NE BI SMELE početi med menstruacijo

Tega ženske NE BI SMELE početi med menstruacijo (foto: profimedia) profimedia
7. 8. 2021

Obstaja nekaj nepisanih pravil o tem, česa ženske med menstruacijo ne bi smele početi, saj lahko škodi njihovemu zdravju ali pa je vsaj zelo neprijetno. 

Menstruacijo vsaka ženska doživlja drugače, saj je vse odvisno tudi od stopnje občutljivosti in življenjskega stila ter navad, kljub temu pa obstaja nekaj stvari, ki jih v tem obdobju ni dobro početi. Preverite, ali slučajno počnete kaj od naslednjega: 

Depilacija

Depilacija je že sama po sebi lahko boleča, v času menstruacije, pa so ženske zaradi estrogena še bolj občutljive. Če se poškodujete, boste bolečino bolj občutili, bolj boleča bo tudi depilacija z voskom ali epilatorjem. Raje počakajte na konec menstruacije. 

Izpuščanje obrokov

Telo potrebuje veliko energije za soočanje s krči, nihanji razpoloženja in občutljivostjo. Potrebe po hrani so med menstruacijo različne - nekatere si zaželijo več hrane, drugim ne paše jesti. Vsekakor se ne poslužujte izpuščanja obrokov, saj s tem dodatno izčrpate telo in si ne naredite prav nobene usluge. 

Ležanje na kavču

V času menstruacije nikakor ne vzemite kar celega tedna za počitek in ležanje na kavču, saj boste s tem osredotočeni le na boleče krče, kar bo situacijo samo poslabšalo. Počivajte le tiste dni in trenutke, ko boste imeli največje bolečine, druge dni pa namenite nekaj časa vadbi. Le-ta lahko omili krče in nasploh izboljša razpoloženje, saj se ob gibanju sproščajo hormoni sreče. Izberite aerobno vadbo in izpustite gibe ali vaje, ki vam takrat ne bodo ustrezale.  

Navadno milo za ženske predele

Nikakor ne uporabljajte enakega mila, kot ga uporabljate za telo, tudi za umivanje ženskih predelov. Tega ne počnite niti, ko nimate menstruacije, saj je pH drugačen in boste s svojim ravnanjem razdražili sluznico. Povsem vredu je, če uporabite samo toplo vodo, ki ji lahko dodate kamilice. O intimnih milih pa se posvetujte z ginekologom, saj lahko vsebujejo nenaravne sestavine, ki vam ne bodo odgovarjale. 

Neredna menjava vložkov in tamponov

Higiene med menstruacijo ste se zagotovo naučili že takrat, ko ste jo dobili prvič, a vseeno je vredno opozoriti. Ob neredni menjavi vložkov in tamponov lahko pride do hudih reakcij kot so infekcije, izpuščaji in celo do sindroma toksičnega šoka, ki je smrtno nevaren. Zato poskrbite, da vložke menjate najmanj na 6 ur, tampone pa na 2 do 3 ure.