10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Test zobnih krem za malčke in starejše otroke: So dražje res boljše?

Test zobnih krem za malčke in starejše otroke: So dražje res boljše? (foto: Shutterstock) Shutterstock
3. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Redna in pravilna zobna higiena je osnovni korak do zdravih zob. Pri navajanju najmlajših na redno umivanje zob, lahko pomagajo različni trki, obljube, tudi prava zobna krema. A vse kreme niso enako učinkovite.

Za zobne kreme na testu so odšteli med 0,75 in 3,99 evra. Kar 10 jih je prejelo oceno zelo dobro, ponovno pa se je izkazalo, da cena ni odraz kakovosti, saj bodo otroški zobje učinkovito zaščiteni tudi z uporabo tistih iz nižjega cenovnega razreda.

Na praktičnem delu testa se je izkazalo, da so bile otrokom najbolj všeč kreme z rahlo sladkim okusom, nikakor pa naj staršev pri nakupu ne zavedejo 'nesmiselne' trditve, kot npr. 'brez dodanega sladkorja', 'brez parafin in silikona', saj te sestavine ne spadajo v izdelke za higieno zob.

V borbi proti kariesu ostaja fluorid številka ena

Otroške kreme, namenjene malčkom, in tiste, namenjene malo starejšim otrokom, se razlikujejo predvsem po količini fluorida.

"Kreme, namenjene malčkom, vsebujejo do 500 ppm fluorida, kar je trikrat manj, kot je trenutno najvišja dovoljena vrednost za zobne kreme za odrasle, saj malčki med umivanjem zob kar nekaj zobne kreme tudi pojedo. Kreme za starejše otroke, ki smo jih preizkusili, pa so vsebovale od 1.000 do 1.500 ppm fluorida. Čeprav se je v zadnjih letih fluorid pridružil spisku kemikalij, za katere vsake toliko časa dobimo verižno e-pošto, kako nevaren je, ostaja v borbi proti kariesu fluorid številka ena," je poudarila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Količina fluora v zobni kremi je predstavljala največji delež skupne ocene, zobne kreme s premajhno koncentracijo fluorida pa smo kaznovali z odvzemom točk. V okviru testa so tudi preverili, koliko fluora dejansko vsebuje zobna krema. Izkazalo se je, da navedbe na embalaži niso bile vedno pravilne."

Naj ne vsebujejo cinka

Cink spada med elemente, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje človeškega telesa. Proizvajalci ga dodajajo zobnim kremam in ustnim vodicam za odrasle, ker preprečuje neprijeten zadah in nastajanje oblog, zobnega kamna ter pozitivno vpliva na celjenje manjših razjed na dlesnih.

"A otroci ga za svoje potrebe dobijo dovolj s hrano, zato ga ni treba dodajati v izdelke za čiščenje zob," opozarja Šmid Božičevičeva.

Tudi Nemški inštitut za oceno tveganj priporoča, naj otroški izdelki za čiščenje zob (kreme in ustne vodice) ne bi vsebovali cinka, saj bi lahko prišlo pri otrocih do predoziranja. V okviru testiranja so preverili, ali katera izmed zobnih krem na testu vsebujejo cink, izkazalo se je, da ne.

Nekaj koristnih ZPS nasvetov:

Obred

Čiščenje naj postane redni del dnevnih opravil, na primer vedno po zajtrku, po večerni pravljici ali prhanju.

Čas

Pomaga časovnik (timer), morda ga že imate v kuhinji, ali pa ura (radio z uro) v kopalnici. Tako bo otrok lažje nadzoroval čas, ki je potreben za to, da so zobje dobro očiščeni.

Zgled in dobra družba. Ko je otrok dovolj star, da si lahko že sam vsaj delno očisti zobe, si umivajte zobe skupaj.

Nadzor

Je pomemben. Predvsem mlajši otroci imajo še motorične težave, tisti starejši pa se radi izmuznejo čiščenju, zato je nadzor zelo pomemben. Motivacijsko vplivajo tudi tabletke, ki pokažejo, koliko oblog je na zobeh.

Sodelovanje

Otrok naj si sam izbere zobno kremo (preverite, ali vsebuje dovolj fluora) in zobno ščetko.

Internet

Ni samo za igranje igric, na njem lahko otrok poišče tudi video, kako si je treba natančno očistiti zobe. Na spletnih forumih so številni nasveti za starše, morda kakšen trik celo pomaga.

Več na: www.zps.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri