10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Tri 'bele smrti' - živila, ki škodijo našemu zdravju

4. 11. 2011

Beli sladkor, kuhinjska sol in bela moka so živila, ki jih vsi redno uživamo, vendar v večjih količinah povzročajo zdravstvene težave.

Izbira hrane in živil, ki jih jemo, je seveda ključnega pomena za naše zdravje. Naša vsakodnevna prehrana bi morala biti celovita, nepredelana, brez dodatkov in konzervansov, sestavljena iz organsko pridelanih živil.

V praksi pa ga največkrat lomimo in izbiramo hrano, ki ni najboljša za naše zdravje ali pa sploh nismo pozorni na njeno sestavo.

Med živili, ki predstavljajo potencialno nevarnost za naš organizem, so prečiščeni beli sladkor (čista saharoza), katerega večina od nas uporablja kar vsakodnevno, ter kuhinjska sol in bela moka.

To so tri živila, ki jih je celo stroka poimenovala 'bela smrt'. Ta izraz uporabljajo zdravniki in nutricisti, saj večina ljudi ta živila uporablja v prevelikih količinah, kar slabo vpliva na človekovo zdravje. Znano je, da je rjavi sladkor bolj zdrav, prav tako črna moka in morska sol, pa čeprav jih manjkrat uživamo kot njihove nezdrave različice.

Bela moka

Bela moka je v glavnem škrob, ki se ob presnavljanju v našem telesu veže na vitamine in minerale in tako povzroča ogromne izgube v telesu. Ko v telesu izčrpa zaloge vitaminov in mineralov, začne telo nepresnovljene ostanke te energije odlagati na določena mesta, s tem pa v našem telesu povzroča odvečno težo in različne blokade.

Najbolje naredimo, da belo moko zamenjamo s polnovredno pšenično moko, v kateri je zmleto celotno zrno pšenice. Kajti naše telo v presnovi vedno rabi polnovredno rastlino, in ne samo en del neke rastline.

Beli sladkor

Beli sladkor v postopku rafiniranja absolutno očistijo in mu odvzamejo vse vitamine in minerale. Zato sladkor ob presnavljanju iz našega telesa črpa vitamine in minerale, ki so tako zelo potrebni za rast in obstoj zob, nohtov in las.

Beli sladkor zamenjajte z rjavim. Še vedno je sladkor, a je manj prečiščen in zato bo v telesu povzročil manj škode. Še bolje, sladkor zamenjate z medom ali z naravnim ječmenovim ali riževim sladom, javorovim sirupom ali s čim podobnim.

Bela sol

Namizno belo sol rafinirajo in predelajo pri visoki temperaturi tako, da poleg natrija in klora ostanejo v njej samo še dodani kemični preparati za obstojnost. Kako si pomagati? Kupite grobo sivo morsko sol, ker nerafinirana, sušena na soncu, vsebuje tudi magnezij, kalcij, fosfor, železo, jod ...

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri