Pravijo ji tudi naravni aspirin: ta rastlina krepi imunski sistem in lajša številne težave

22. 5. 2024
Deli
Cvetovi vijolic imajo protiglivične in protivnetne učinke. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdravilna rastilna vijolica se uvršča med znanilke pomladi, ki je poznana tudi po marsikateri zdravilni lastnosti. 

Verjetno je prav njen prijeten vonj zaslužen za pomirjujoč učinek, ki hitreje zaziba v nočni sen. Zaradi vsebnosti salicilne kisline, ki je ena izmed glavnih sestavin aspirina, pa deluje protibolečinsko, kar pomeni, da pomaga pri glavobolih in celo pri hudih migrenah.  

Ne spreglejte:

Vijolica je lahko odlično pomirjevalo in kot pomoč pri boleznih dihal

Vijolica vsebuje številne zdravilne učinkovine in vitamine, med katerimi sta A in C, zaradi česar je odličen dodatek zeliščnim čajem ali kar čaju iz vijolic. Ima pomirjevalne učinke, zato pride v poštev tudi zoper tesnobo in stres. Kot eno izmed najboljših sredstev iz ljudske lekarne odlično pomaga pri boleznih dihal, astmi, gripi in prehladu. Blaži tudi kašelj.  

List in cvet vijolice delujeta protivnetno, protiglivično in antiseptično, zato se ju lahko nanaša na kožo in pije v obliki napitkov. V nadaljevanju vam predstavljamo še nekaj najpogostejših načinov uporabe vijolice.

Pogosti načini uporabe

Čaj iz vijolic

Če si boste pripravili čaj iz vijolic, ki pomaga pri številnih zdravstvenih težavah in krepi imunski sistem, uporabite posušene liste in cvetove vijolice, ki jih narežite povsem na drobno. Eno žličko pripravka prelijte s skodelico vrele vode, nato pa pokrijte in pustite stati 10 minut. Nato čaj precedite in pijte dvakrat do trikrat na dan po eno skodelico.  

Zdravilni sirup z dodatkom vijolic

Sirup iz vijolic je lahko v pomoč pri simptomih prehlada, astme, kašlja, bolečega grla in bronhitisa. Priprave se lotite tako, da 100 gramov cvetov vijolice prelijete z 200 mililitri vrele vode. Pustite stati čez noč, naslednji dan pa cvetove pretlačite z leseno žlico in precedite. V nastali sirup vlijte toliko medu, kolikor je bilo tekočine, nato dobro premešajte in prelijte v steklen kozarec. Hranite v hladilniku in uporabite po potrebi.   

Sirup iz vijolic je lahko v pomoč pri simptomih prehlada, astme, kašlja, bolečega grla in bronhitisa.

Sirup iz vijolic je lahko v pomoč pri simptomih prehlada, astme, kašlja, bolečega grla in bronhitisa.

Profimedia

Med  

Med z vijolicami je priročen za krepitev imunskega sistema, pri virusnih okužbah in prehladu. Pripravite ga tako, da zmešate dve skodelici cvetov vijolice z eno skodelico medu, ter pripravek dobro premešate. Nato mu dodate sok ene limone, med zopet zmešate in prelijete v steklen kozarec ter postavite v hladilnik. Pripravek jemljite po eno žličko dvakrat na dan.  

Olje, ki pomaga pri glavobolih

Zoper migrene in glavobole si lahko naredite tudi olje iz vijolic ter z njim zmasirate sence, ko čutite glavobol. Olje si pripravite tako, da pest svežih cvetov vijolice prelijete s pol litra olivnega olja. Olje pustite stati en dan, ga nato precedite in shranite v steklenico iz temnega stekla.    

Blagodejni kis

Kis z dodatkom vijolic blagodejno vpliva na bolečine v sklepih in kosteh. Naredite ga tako, da napolnite kozarec s svežimi vijolicami in čez njih prelijete bel vinski kis. Pripravek pustite stati dva do tri tedne, le vsak dan ga dobro pretresite. Uporabite ga tako, da nakapate na oblogo in položite na boleč predel. Naj vam koristi.     

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič