Vnetja nožnice poleti – kaj narediti?

Vnetja nožnice poleti –  kaj narediti? (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Poletje, sonce in počitnice niso le zabava in sprostitev, temveč pogosto prinašajo tudi nadležne okužbe nožnice zaradi glivic ali bakterij.

Kako lahko preprečimo vnetje nožnice?

Zaradi visokih temperatur in s tem povezanega potenja se prepogosto umivamo in prhamo. Izogibajte se pretirani uporabi mil in intimnih izpiralnih sredstev, saj lahko tako hitro uničite floro kože in sluznice. Bakterije tako dobijo ugodne razmere za življenje, posledica pa so okužbe.

Okužbam nožnice se boste najbolje izognili tako, da boste za umivanje intimnega predela uporabljali zgolj vodo.

Izogibajte se tudi preozkim oblačilom, spodnjemu perilu iz umetnih materialov in slipom ter vložkom iz snovi, ki ne diha.

Kako pogosto si je treba preobleči kopalke?

Vlažnost, povezana s toploto, omogoči rast glivic in tudi vnetja sečil. Ženske, ki so nagnjene k takšnim okužbam, si morajo takoj preobleči mokre kopalke.

Kaj pa tamponi in voda?

Plavanje s tamponi je povsem v redu. Pravilno vstavljeni tamponi med plavanjem ne posrkajo veliko vode, ker v zadnji del nožnice običajno ne prispe nobena tekočina. Vrvica lahko sicer posrka nekaj vode, zato si jo lahko previdno potisnemo v nožnico. Pod temi pogoji prav tako ni nujno, da si tampon zamenjate takoj po plavanju, temveč lahko upoštevate siceršnji interval menjave. Se pa plavanju izogibajte v dnevih z močno menstruacijo.

Ali obstaja hitro domače zdravilo proti srbenju?

Domača zdravila, na primer jogurt, so povsem neučinkovita pri zdravljenju okužb nožnice. Priporočljivo je, da imate zdravilo že kar v potovalni lekarni. Zdravila proti glivičnim okužbam nožnice navadno v vseh državah dobite brez recepta.

Kako lahko okrepim floro nožnice?

Normalna flora nožnice se čisti sama. Najboljši sredstvi za njeno krepitev sta uporaba vode in pH-nevtralnih negovalnih sredstev za umivanje ter izogibanje nenačrtni uporabi različnih izpiralnih sredstev in mil, ki spremenijo normalno pH-vrednost nožnice. Kar nekaj prispevata tudi uravnotežena prehrana in s tem povezan zdrav način življenja, ki poskrbita za urejeno presnovo in krepitev imunskega sistema.