Nevrolog opozarja: to so 3 zaskrbljujoči znaki, ki kažejo na to, da pijete premalo vode

7. 6. 2024
Deli
Pomanjkanje vode v telesu pogosto spremlja glavobol. (foto: Instagram @aliceliveing (Posnetek zaslona))
Instagram @aliceliveing (Posnetek zaslona)

Človeško telo je sestavljeno iz približno 70 odstotkov vode, kar pomeni, da za optimalno in nemoteno delovanje vseh procesov potrebuje zadostno hidracijo. 

Ko je govora o ustrezni količini vode, ki jo je potrebno popiti tekom dneva, ne obstaja strogega enoznačnega pravila, saj se smo ljudje med seboj različni. Prav tako je potrebno upoštevati tudi druge dejavnike, med katerimi so spol, starost, telesa teža, stopnja telesne aktivnosti, nosečnost, dojenje in tudi nekatera zdravstvena stanja.  

Ne spreglejte:

Koliko vode je priporočljivo popiti na dan?

Koliko vode je potrebno spiti na dan je odvisno predvsem od tega, koliko je izgubimo. Po splošnih smernicah, ki veljajo v Sloveniji je na dan za zdravo odraslo osebo priporočljivo popiti od 2 do 2,5 litra tekočine. Pri slednjem je že upoštevana količina, ki je zaužita s hrano (to so na primer sadje, zelenjava in juhe, ki imajo po vsebnosti večji delež vode).  

Človeško telo ob pomanjkanju vode v telesu, možganom pošlje signal in občutek žeje, ki je pokazatelj, da je potrebno popiti nekaj tekočine. Toda včasih se te signale presliši, še zlasti če ste vajeni piti premalo.

Glavni pokazatelji, ki kažejo na to, da pijete premalo vode 

Dehidracija ali pomanjkanje vode v telesu ima poleg nihanja razpoloženja lahko še številne druge neprijetne posledice. Ruski nevrolog in osteopat Aleksej Mamatov je razkril, kateri so trije glavni znaki, ki kažejo na to, da pijete premalo vode. 

1. Občutki lažne lakote 

Občutek stalne lakote se lahko pojavi zaradi pomanjkanja vode v telesu, četudi ste siti in sicer jeste zadostne količine hrane. Če torej veste, da ste pojedli dovolj in imate še vedno občutek lakote, najprej popijte kozarec vode in počakajte nekaj minut, saj bo ustrezna hidracija pregnala lažni občutek lakote.   

2. Glavobol  

Glavobol je lahko še eden izmed pogostih znakov pomanjkanja vode v telesu.  Ob nenadnem glavobolu torej ni odveč najprej popiti kozarca vode, saj lahko glavobol po dobljeni tekočini tudi hitro pojenja.   

3. Temno rumen urin  

Najbolj zaskrbljujoč pokazatelj, da pijete premalo tekočine je temno rumen urin, ki pomeni alarm, da so ledvice pričele shranjevati vodo na način, da koncentrirajo urin ali ga celo povsem nehajo ustvarjati.

Če opazite, da je vaš urin nenadoma potemnel, nemudoma povečajte količino vode, ki jo popijete tekom dneva. Najboljši način, da se izognete dehidraciji je sicer, da poslušate svoje telo in njegove potrebe ter pijete vsakič, ko začutite že rahlo žejo. 

Povzeto po: krstarica.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič