Vzroki za glavobole

Vzroki za glavobole (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Vse informacije potrjujejo, da je glavobol medicinsko stanje, ki spada med najpogostejše zdravstvene težave. Migrena, tenzijski glavobol, kronični dnevni glavobol ... kakorkoli jih strokovno poimenujemo, v vsakem primeru več kot polovica svetovne populacije trpi zaradi glavobolov.

Edino, na kar se pacienti pri glavobolu fokusirajo, je bolečina in kako se je znebiti, brez posebnega poglabljanja v njen vzrok. Strokovnjaki pa glavobole delijo na dve veliki skupini: primarne in sekundarne glavobole.

Primarni glavoboli

Med primarne glavobole spadajo tisti glavoboli, ki predstavljajo bolezen samo zase oziroma nimajo vzroka v neki drugi bolezni. Med te glavobole spadajo migrena, tenzijski glavoboli, glavoboli v rafalih in drugi redkejši primarni glavoboli. Najpogostejše iz te skupine so migrena in tenzijski glavoboli. Zaradi njih trpi zelo veliko ljudi, vpliv na kakovost vsakdanjega življenja posameznika pa je ogromen.

Njihov naravni tok je lahko dvojni. Ti glavoboli namreč lahko ostanejo v tako imenovani epizodni obliki, ko glavobol napada in se pojavlja manj kot 15 dni mesečno, lahko pa preidejo v stanje, ki se imenuje kronični dnevni glavoboli, ko imajo pacienti glavobole vsak ali vsak drugi dan.

Zelo redko so nekateri od teh glavobolov lahko združeni s stanji, ki ogrožajo življenje, kot je to recimo pri migreni z avro, kjer je tveganje za nastanek možganske kapi malo povečano, zlasti pri ženskah, ki so kadilke in s vzporedno uporabljajo oralna kontracepcijska sredstva.

Sekundarni glavoboli

V nasprotju s primarnimi glavoboli, ki so ločene bolezni, so sekundarni glavoboli simptomi drugih bolezni. Kot možni vzrok se pojavljajo v tesni časovni povezavi z drugimi boleznimi. Številna obolenja in stanja se lahko manifestirajo z glavobolom. Ta so recimo banalne bolezni v navezi z blago infekcijo, do pogostih glavobolov, povezanih z motnjo funkcije vratnega dela hrbtenice, motnjo funkcije oči in do zelo resnih bolezni, kot so meningitis, vnetje možganov, tumorja možganov in možganske opne, bolezni krvnih žil možganov ...

Glede na bolezni, ki izzivajo sekundarne glavobole, se delijo v več skupin. Na glavobole kot posledica poškodbe glave in vratu, do katerih pride v obdobju nekaj ur do sedem dni po poškodbi. Največkrat s saniranjem poškodbe in njenih posledic mine tudi glavobol. Glavobol lahko spremlja bolezni krvnih žil glave in vrata. Ti glavoboli, razen v redkih primerih, nimajo specifične klinične značilnosti. Pravzaprav se diagnoza infarkta možganov ali možganske krvavitve ne postavlja glede na glavobol, temveč glede druge simptome.

V skupino glavobolov zaradi nevaskularnih znotrajlobanjskih bolezni in drugih vzrokov spadajo glavoboli zaradi možganskega tumorja, znižanega ali povišanega pritiska možganske tekočine (hidrocefalus), prirojenih anomalij, epileptičnih napadov ...

Glavoboli zaradi jemanja ali prenehanja jemanja posameznih substanc: vnašanje ali izpostavljanje posameznim substancam, kot so dušikov oksid, ogljikov monoksid, fosfodiesteraze, alkohol, kokain, kanabis (marihuana), histamin in nekateri dodatki.

Glavobol se lahko pojavi tudi kot posledica dolgotrajnega jemanja posameznih zdravil, vključno z zdravili za glavobol, kot so posamezni analgetiki, priprave ergotamin ali triptani. To je posebna oblika glavobolov, ki jo označujejo kot glavobol zaradi pretiranega jemanja zdravil.

Glavoboli zaradi infekcij so redni spremljevalec infekcij znotraj lobanje, infekcij, kot je meningitis (vnetje možganskih open), encefalitis (vnetje možganov), gnojni absces možganov, epiduralni empiem ...

V skupino glavobolov zaradi motnje homeostaz spadajo glavoboli zaradi hipoksije (zmanjšanje dotoka kisika do roženice) in hiperkapnije (nadzorovano postopno višanje vsebnosti ogljikovega dioksida), potem glavobol s hipertenzijo, hipotiroidizmom (zmanjšano delovanje ščitnice), pri bolnikih na dializi, zaradi dolgotrajnega stradanja ...

Glavoboli zaradi obolenj lobanje in obraza, ki jih povzročajo vnetja, tumorji lobanje, vrata, očesa, ušesa, nosa, vilic, zob, ust, sinusov... Gre za akutne glavobole, ki minejo z ozdravitvijo bolezni, ki so glavobol izzvale.

Glavoboli zaradi psihiatričnih bolezni, saj pri kroničnih bolečinah psiha generalno igra zelo pomembno vlogo. Čustvene težave povečajo bolečino, ki ima realen izvor, poleg tega pa lahko do bolečine pride zaradi neposredne posledice čustev. Primer so glavoboli, ki nastanejo zaradi somatizacije in psihotičnih motenj.