Kurkuma - ščiti pred zastrupitvijo jeter

8. 6. 2014 Vir: Lisa

Ajurveda med bolj odlične in zdravju pomembne začimbe uvršča kurkumo, ki je priljubljena v azijski kuhinji. Kurkuma v tradicionalni vzhodnjaški medicini velja za učinkovito čistilo krvi, pred zastrupitvijo pa ščiti tudi jetra.

Koristna je pri težavah z jetri, žolčnikom, pri prebavi in hepatitisu.

Kurkumo pridobivajo iz oranžne korenine rastline Curcuma longa, sorodne ingverju. Vsebuje aktivno snov kurkumin, ki spodbuja jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola.

Kurkuma tudi ščiti pred zastrupitvijo jeter s strupenimi kemikalijami. Na Kitajskem so ugotovili, da je zelo učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa.

V študiji, ki so jo opravili na 33 bolnikih, so po enomesečnem vsakodnevnem zdravljenju s kurkumo pri 21 bolnikih opazili, da so simptomi hepatitisa izginili, pri 18 pa se je delovanje jeter normaliziralo.

Priporočen dnevni odmerek za zdravljenje katerekoli od omenjenih težav je približno 4 grame oziroma za ena zvrhana žlička.