ZATO bi morali spati goli

ZATO bi morali spati goli (foto: profimedia) profimedia
15. 11. 2022

Ste že kdaj spali popolnoma goli? To bi morali storiti večkrat, pravijo tudi strokovnjaki. Poglejte, kako blagodejno deluje na zdravje, 

Sedaj že dobro veste, da na vaš spanec vpliva popolnoma vse: od tega, s kom spite, kje spite, ali je prostor prezračen, kako temen je prostor, kakšna je temperatura in tudi, kaj imate oblečeno med spanjem. Predvsem o zadnjem bomo danes govorili. 

Ste že posluašli naše podkaste? Najdete jih TUKAJ

Nekateri pravijo, da jim spanje brez oblačil pomaga pri tem, da jim ne postane vroče, kvalitetneje spijo in jim daje večje udobje. Lahko spanje v Adamovih oblačilih nudi tudi kaj dobrega za zdravje? 

Zdravnica Marri Horvat pravi, da je vse v udobju in v tem, da se ponoči dobro naspite. Poglejmo, kaj to pomeni za zdravje: 

Uravnavanje telesne temperature

Cirkadiani ritem uravnava spalni ritem, zamaje pa ga lahko visoka temperatura. Če spite goli, telo lahko učinkoviteje uravnava temperaturo - ko vam postane prevroče, se boste z večjo verjetnostjo obrnili ali malce odkrili. 

To vam lahko pomaga hitreje zaspati in nudi kvalitetnejši spanec. 

Vaginalne infekcije

Ženske, ki spijo gole, lahko preprečijo vaginalne infekcije. Spanje v ozkih oblačilih in spodnjem perilu lahko poveča vlažnost okrog intimnih predelov, kar povzroči infekcije. Z ohlapnimi oblačili ali brez oblačil pa je temperatura nižja, zato koža ostane suha. 

Plodnost pri moških

Spanje brez oblačil lahko poveča plodnost pri moških. Ena od raziskav je pokazala, da tesno prilegajoča se oblačila zvišajo temperaturo pri intimnih predelih, kar lahko zmanjša število spermijev. Če je temperatura nižja, bo sperma ostala zdrava in plodnost normalna (nič nižja). 

Boljša intimnost

Če oba s partnerjem spita gola, se bosta bolj intimno povezala in bila privlačna drug drugemu. To lahko zmanjša raven stresa in izboljša vajino spolno življenje. Sprošča se oksitocin - hormon sreče, zato bo vajin odnos še boljši, ob pogledu na partnerja pa vas bodo prevzeli topli občutki. 

Boljši metabolizem

Spanje v hladnejšem prostoru lahko izboljša delovanje metabolizma, pravi tudi raziskava. Eden od načinov, da poskrbite za hladnejši prostor, je spanje brez oblačil. Ne pozabite še na zračenje tik pred spanjem in nastavljanjem nižje sobne temperature. 

Če se odločite spati goli ...

  • Vas bo prvič morda zeblo, zato se opremite z odejami. 

  • Boste morali posteljnino OBVEZNO menjati vsak teden, ali pa večkrat tedensko, če je to potrebno. Sedaj je še pomembneje, da spite v čistem okolju. 

  • Prvič in tudi drugič ne boste čutili udobja, potem pa ne boste znali spati drugače.