Prvi simptom aritmije boste zlahka opazili: zdravnica razkriva, na kaj morate biti pozorni

5. 5. 2024
Deli
Prvi simptom aritmije boste zlahka opazili: zdravnica razkriva, na kaj morate biti pozorni (foto: Profimedia)
Profimedia

Preverite, kaj je prvi simptom aritmije in kako ob tem ukrepati.

Aritmija je neenakomeren srčni utrip, ki ga lahko povzroči več dejavnikov, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, povečano delovanje ščitnice, bolezni srčne mišice ali zaklopk, vnetna srčna bolezen – miokarditis, pa tudi prirojene srčne napake. Strokovnjaki opozarjajo, da k stanju pripomorejo tudi neustrezen življenjski slog, izpostavljenost k stresu, prekomerna telesna teža, jemanje določenih zdravil ter prekomerno uživanje kofeina ali alkohola.

Večina ljudi doživlja občasne in kratkotrajne, nenevarne aritmije, ki povzročajo nelagodje in zaskrbljenost. Najpogostejši simptomi so občutek trepetanja v prsih, nepojasnjena zasoplost, oteženo dihanje in bolečine v prsih. Pojavijo se lahko tudi utrujenost, omotica in omedlevica. Aritmijo pa najlažje prepoznamo tako, da smo pozorni na svoj srčni utrip.

Ne spreglejte:

Kako se meri aritmija?

Srčna aritmija je odstopanje od normalnega srčnega ritma. Srce takrat bije prepočasi (pod 50 utripov na minuto, imenovano bradikardija), prehitro (več kot 100 utripov na minuto, imenovano tahikardija) ali nepravilno (ekstrasistolija, tahiaritmija ali bradiaritmija).

V kolikor pri sebi opazite prehitro, prepočasno ali nepravilno bitje srca, je potreben posvet pri kardiologu. Ta bo opravil EKG in ultrazvok srca. Opraviti je treba tudi standardne laboratorijske analize in poiskati vzrok za motnje srčnega ritma, pravi dr. Danijela Vraneš iz klinike za urgentno interno medicino VMA.

Na podlagi HOLTER monitorja, ki se nosi 24 ur na dan, in izvidov EKG je treba oceniti, za kakšno aritmijo gre, in na podlagi teh izvidov določiti zdravljenje oziroma bolnika napotiti na nadaljne preiskave. Obstajajo različna zdravila, antiaritmiki, ki jih predpiše zdravnik.

Če aritmije ne zdravimo, lahko pride do zapletov, kot so srčni zastoj, možganska kap in srčno popuščanje. Preventivni ukrepi za preprečevanje aritmije pa so opustitev kajenja, uravnavanje krvnega sladkorja, uravnotežena prehrana, vzdrževanje zdrave telesne teže, redna telesna dejavnost ter uravnavanje krvnega tlaka. To so dejavniki tveganja, na katere pacient lahko vpliva, za razliko od genetike, spola in starosti, ki jih ne more spremeniti.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih