Želite hitro ozdraveti od prehlada in kašlja? Potem iz prehrane izločite TO

Želite hitro ozdraveti od prehlada in kašlja? Potem iz prehrane izločite TO (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2023

Prehlad in kašelj sta dva izmed simptomov, s katerimi se dosti ljudi srečuje zlasti pozimi. 

Že sama po sebi sta nadležna in vsak si ju želi čim prej pozdraviti. Toda kako?  

Vloga sladkorja pri poslabšanju kašlja

Kašelj se šteje za akuten, če traja manj kot tri tedne, vendar postane kroničen, če traja več kot osem tednov. Nekateri pogosti vzroki kašlja so prehlad, gripa, vdihavanje dražilnih snovi, kot so dim, prah, kemikalije ali tujek, pljučnica, alergija in bronhitis.

Sladkor in imunski sistem

Da bi se vaš imunski sistem pravilno ubranil okužbe, vaše imunske celice potrebujejo veliko vitamina C. Težava s sladkorjem je, da je podoben vitaminu C. Posledično vaše imunske celice včasih pomotoma zavzamejo sladkor namesto vitamina C. S tem imunski sistem ni tako učinkovit v boju proti okužbi, kot če bi imunske celice zavzele vitamin C. 

Sladkor lahko sproži tudi vnetje v telesu in poslabšanje simptomov prehlada kot je kašelj, kar je še dodaten razlog, da se ob prehladu in kašlju, raje izognite sladkorja in sladke hrane.

Lahko tudi sladko sadje poslabša kašelj?

Tradicionalne sladkarije ali slaščice nasploh poslabšajo kašelj, toda kaj pa sadje? Kar zadeva sadje, ki se mu je treba med kašljem in prehladom izogibati, je to sadje, ki ga hranite v hladilniku, saj hladni sadeži lahko poslabšajo kašelj in prehlad.

Preprosti napotki za zdravljenje kašlja in prehlada

Zdaj, ko veste, da ni dobro uživati ​​sladkarij, če imate kašelj in prehlad, bi morali imeti tudi seznam zdravil, ki vam bodo pomagala znebiti kašlja in prehlada. Tukaj je nekaj rešitev:  

Ostanite hidrirani. Voda, sok, bistra juha ali topla voda z limono in medom pomagajo ublažiti prehlad in preprečiti dehidracijo, zato pijte veliko tekočine. Izogibajte pa se alkoholu, kavi in ​​kofeinskim pijačam, saj lahko dehidracijo le še poslabšajo.

Spočijte svoje telo. Ne naprezajte se, ko se ne počutite dobro. Vzemite si nekaj časa za počitek, saj ga telo rabi, da se pozdravi.  

Pomirite boleče grlo. Grgranje s slano vodo lahko začasno olajša boleče ali praskajoče grlo, zato dodajte eno četrtino do pol čajne žličke soli v majhno količino tople vode in to večkrat čez dan grgrajte.  

Pijte tople tekočine in redno vlažite zrak v prostoru. Tople tekočine, kot sta piščančja juha ali čaj, lahko pomirjajo in olajšajo prehlad, saj povečajo pretok sluzi. Pomembno pa je še nekaj in sicer, da z vlažilcem zraka redno vlažite prostore v katerih se nahajate, saj tudi to učinkovito pomaga k hitrejši ozdravitvi.   

 
Vir: cedarhealth