O dobrem in slabem holesterolu

28. 2. 2012 Promocijsko sporočilo

Sovražnika je vedno dobro poznati, zato si preberite več o holesterolu, ki ima svoje dobre in slabe strani.

Ločimo:
  • »škodljive« lipoproteine, med katere sodijo lipoproteini z majhno gostoto (LDL), lipoproteini z zelo majhno gostoto (VLDL) in ostanki VLDL, ki omogočajo kopičenje holesterola v žilni steni (plaki v žilni steni lahko povzročajo aterosklerozo);
  • »koristne« lipoproteine, to so lipoproteini z veliko gostoto (HDL), ki holesterol iz žilnih sten odstranjujejo.
Škodljivih lipidov naj bo v krvi čim manj.

Z ustrezno prehrano, ki vsebuje rastlinske sterole lahko povišano raven holesterola znižamo in tudi vzdržujemo. Rastlinski steroli so naravni nasprotniki holesterola, ki v črevesju poskrbijo za to, da se v krvni obtok absorbira manj holesterola kot z običajno hrano, ki ne vsebuje ustreznih količin rastlinskih sterolov.

Rastlinske sterole vsebuje margarina Becel pro.activ in je namenjena vsem, ki želite znižati holesterol na naraven način.

Uživanje 1,5 do 2,4 g rastlinskih sterolov dnevno lahko zniža slabi (LDL) holesterol od 7 do 10 odstotkov že v od 2 do 3 tednih. Če se poleg uživanja rastlinskih sterolov odločite še za zdravo in uravnoteženo prehrano ter zdrav življenjski slog, ga lahko znižate tudi do 15 odstotkov.

O dobrem in slabem holesterolu

Če ne veste, kakšna je raven vašega holesterola, obiščite ambulanto, kjer vam ga bodo izmerili. Tako boste izvedeli, kakšna je raven vašega HDL- oziroma LDL-holesterol in ali ste v skupini ogroženih za visoke vrednosti holesterola.

Več o zniževanju holesterola preberite na becel.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri