Izziv dobrih navad osebne trenerke Tjaše: Čist prostor - bister um

Izziv dobrih navad osebne trenerke Tjaše: Čist prostor - bister um (foto: Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)) Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)
30. 4. 2022

Obstaja veliko nasvetov ali preprostih korakov, ki naj bi jih upoštevali pri pospravljanju oz. razvrščanju in odrekanju odvečnih oblačil ali drugih drobnarij. Tokrat se ne bomo poglabljali v detajle, temveč zgolj naredili eno hitro "čistko".

Da bo vse skupaj malce lažje, nam je Tjaša tudi tokrat pripravila izziv. Mogoče vam kakšen njen nasvet pride prav, pa čeprav se tokrat ne tiče vadbe. 

IZZIV: Danes pospravljamo!

Prav sigurno v omari z oblačili, predalih v otroški sobi, tisti drugi omari z oblačili, pa na policah s čevlji, mogoče na knjižni polici tičijo obleke, igrače, čevlji in knjige, ki čakajo, da pridejo v prave roke in so ponovno uporabne za nekoga drugega.

Je res potrebno, da se čustveno navežemo na materialno stvar?

Definitivno ne.

Naredite uslugo sebi, svojemu prostoru in nekomu drugemu ter iz vsakega predala, omare, police, podstrešja naberite tisto, kar vam ne služi več. Podajte naprej ali reciklirajte, v kolikor ni več uporabno.

"Hrčkanje" še nikoli ni bilo koristno za prostor in dušo. S tem ko spraznimo prostore z neuporabnimi stvarmi, damo možnost sebi, da na novo zadihamo ali ponudimo prostor nečemu novemu – kar bo za razliko od prej uporabno.

Se vam zdi smiselno?

Spravite se v akcijo in napolnite škatlo, dve ali tri … Vsega, kar naberete, ne premikajte na drugo mesto, na primer v garažo ali klet. Obstaja tveganje, da na to (spet) pozabite. Enako velja za predmete, za katere se boste mogoče odločili, da jih prodate – organizirajte prosto popoldne in pripravite spletno prodajo. Tudi če ste med razmetavanjem garderobe našli stvari, ki so vam še vedno všeč, a jih ne nosite, jih za nekaj časa postavite v ločen prostor. Če opazite, da teh predmetov še vedno ne uporabljate nekaj mesecev pozneje, se jih preprosto znebite. 

Tukaj ni prostora za izgovore! V nasprotnem primeru boste na koncu imeli več vrečk z oblačili, ki jih imate samo zaradi sentimentalne vrednosti.