Zakaj prehoditi 10.000 korakov na dan?

Zakaj prehoditi 10.000 korakov na dan? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 9. 2021

10.000 korakov dnevno je cilj marsikoga, ki ima rad aktivno življenje. Preverite, kako lahko vplivate na svoje zdravje in počutje, če prehodite 10.000 korakov na dan!

Izboljšano zdravje srca

Redna hoja pripomore k zdravju srca in ožilja. Stroka je mnenja, da sprehodi lahko ščitijo pred nastankom srčno-žilnih bolezni (tudi srčnega infarkta). Nekatere raziskave celo namigujejo na povezavo med hojo in znižanim holesterolom.

Daljša življenjska doba

Že več študij je odkrilo povezavo med redno hojo in daljšo življenjsko dobo. Več korakov, kot naredite, daljša je lahko vaša življenjska doba.

Najdaljša življenjska doba je bila opažena pri ljudeh, ki dnevno naredijo okoli 7.500 korakov. Če torej naredite denimo 7.000 korakov, na mesto 4.000, lahko bistveno pripomorete k življenjski dobi. Po 7.500 korakih pa se zadeva nekoliko stabilizira. Če torej naredite 8.000 korakov ali 10.000, naj ne bi bilo bistvene razlike pri vaši življenjski dobi.

Izboljšana koncentracija

Med hojo se v telesu sproščajo "hormoni sreče", kot je recimo endorfin. To pripomore k boljši koncentraciji, spominu ter tudi splošnemu počutju. Prav tako lahko hoja pomaga pri izboljšanem spancu. Ravno ljudje, ki imajo težave z nespečnostjo, si dostikrat pomagajo s sprehodi.

Izguba odvečnih kilogramov

Se borite s prekomerno telesno težo? Tudi pri tem vam lahko pomaga hoja! S prehojenimi 10.000 koraki naj bi pokurili 2092 kJ (500 kcal), a pozor - to velja v primerih, ko gre za hitro hojo oziroma hojo, pri kateri ste zadihani. Pri zmerni hoji pa porabimo približno 1255 kJ (300 kcal) na 10.000 korakov.

Ogromna prednost hoje pa je tudi njena praktičnost. Na sprehod se lahko odpravite praktično kjerkoli, kadarkoli.  Primerna je tudi za ljudi, ki okrevajo po poškodbah (o tem se prej posvetujte z zdravnikom), starejše, otroke... Prav tako pa zanjo ne potrebujete nobenega posebnega znanja ali opreme. Zato res nimate izgovorov, da se ne bi odpravili na sprehod.

Če se vam 10.000 korakov sprva zdi preveč, začnite počasi. Vsak sprehod, pa naj bo še tako kratek, lahko pripomore k vašemu zdravju in počutju.

Veronika Sivka

Značke: hoja sprehod