10 preprostih korakov, kako izgubiti 10 kilogramov

10 preprostih korakov, kako izgubiti 10 kilogramov (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2020

Ali dva kilograma. Ali enega. Kakršenkoli je že vaš cilj, vam pri tem lahko pomagajo naslednji koraki.

1. KORAK

Vzemite list papirja in svinčnik …

Poiščite miren kotiček in razmislite o najverjetnejših krivcih za pridobivanje teže. Zapišite jih. Pri večini gre za kombinacijo različnih: stres, nespečnost, zdravje, prehrana … Bodite iskreni.

Več: 18 korakov, kako zopet najti voljo 

2. KORAK

Pripravite se na ...

Redno gibanje. Ker bo šlo težje, če boste zgolj zmanjšali vnos kalorij. Morda se vaš napredek celo ustavi in verjetno se boste počutili šibke.

Najboljši način? Premišljena izbira živil in priprava obrokov v kombinaciji z vadbo, pišejo številne raziskave.

Začnite redno telovaditi in to počnite vsaj 3-krat na teden. Izberite sebi najljubši način gibanja, če vam najbolj ustrezata hoja, hodite. Aktivni bodite tudi pri vsakodnevnih opravkih: hoja po stopnicah, namesto dvigala, če imate sedeče delo, večkrat vstanite in se sprehodite ...

Preverite: Kaj se zgodi, če hodite pol ure na dan

3. KORAK

Načrtujte vnaprej

Spet vzemite list papirja, na katerega ste zapisali najverjetnejše krivce.

Pripišite, v katerih situacijah se najtežje držite zastavljenega cilja. Je to v službi v času kosila? Kosilo si pripravite doma. Je to doma, ko gledate televizijo? V omari imejte zdrave prigrizke. Je to, ko pridete domov utrujeni in izžeti? Hladilnik naj bo poln zdravih živil, če je mogoče, pa jedi za večerjo pripravite vnaprej.

4. KORAK

Založite se z zelenjavo in sadjem

Skledo solate si lahko privoščite kadarkoli in brez slabe vesti. Ali s sadjem potešite volčjo lakoto, ki vas napade med obroki. Zelenjava in sadje vsebujeta vlaknine, veliko vitaminov in mineralov ter vode.

Nasvet: če zelenjavo kombinirate z drugimi živili, naj bo polovica krožnika napolnjena z zelenjavo, druga polovica ostane za dobre ogljikove hidrate in beljakovine.

5. KORAK

Ne pijte kalorij

Z nekaj gaziranimi pijačami na dan zaužijete toliko kalorij, kot bi jih z enim obrokom.

Le da vas pijača ne nasiti, telesa ne oskrbi s pomembnimi vitamini in minerali … Škoda. Raje si privoščite navadno vodo, vodo z okusom, ki jo pripravite sami ali nesladkan čaj.

6. KORAK

Ne počnite ničesar drastičnega

Ljudje smo zanimiva bitja. Včasih se težko odločimo in začnemo nekaj povsem novega, ko pa se, gremo velikokrat na vse ali nič.

Podobno je, ko se nenadoma odločimo, da je treba pridobiti na kondiciji, da bi na sploh morali več gibati, da bi se v svoji koži počutili bolje s kakšnim kilogramom manj … Pa naj vas ne zavedejo obljube številnih diet.

Odvečnih kilogramov niste pridobili čez noč, zato je tudi izgubljanje proces, za katerega potrebujete veliko potrpljenja.

7. KORAK

Pametno preračunajte kalorije

In načrtujte obroke. Ti naj bodo redni. Tako boste preprečili, da bi se upočasnil vaš metabolizem in kurjenje kalorij.

8. KORAK

Vodite dnevnik

Raziskave so pokazale, da se ljudje, ki vodijo dnevnik prehrane in aktivnosti, lažje držijo zastavljenega cilja, ga dosežejo in potem tudi obdržijo doseženo težo v primerjavi s tistimi, ki ne vodijo dnevnika.

In za to obstaja zelo dobra obrazložitev: ko si zapisujete, vam hitro postane jasno, kje so se skrivale prazne kalorije, kdaj se to najpogosteje zgodi (glejte točko 3).

Kako se lotiti dnevnika? Prepustite domišljiji prosto pot – pišete lahko v zvezek, imate dnevnik na računalniku, si omislite eno od aplikacij, s katero lahko spremljate tudi napredek, ali pa napredek in obroke preprosto beležite s fotografijami. 

9. korak

Ne tehtajte se

Oziroma povedano drugače: naj teža ne bo edino merilo za uspeh!

Lahko da se ta ne bo spremenila, a boste očitno v boljši formi.

V mislih imejte naslednje: hidracija, hormoni, čas tehtanja in številni drugi faktorji vplivajo na številko na tehtnici. Zato opazujte tudi to, kako vam pristajajo oblačila, kako je z vašo energijo, izmerite obsege, kakšen je vaš krvni pritisk v primerjavi z mesecem prej …

Preberite: Zakaj bi morali tehtnico zabrisati v smeti

10. korak

Učite se …

… in ponavljajte. Ne poskušajte biti popolni.

Povsem v redu je, če imate kakšen dan slab, če si občasno privoščite tortico, če vam kakšen dan ni do gibanja. Če se zgodi, odstranite občutek krivde. Preteklosti tako ali tako ne morete več spremeniti, ne morete jo kontrolirati, vse, kar lahko naredite, je, da imate pod nadzorom odločitve, ki jih boste sprejeli ta trenutek.