10 stvari, ki niso vredne vaše pozornosti in časa

10 stvari, ki niso vredne vaše pozornosti in časa (foto: profimedia) profimedia
15. 3. 2019

Z nekaterimi stvarmi zgolj zapravljate dragocen čas, ki bi ga lahko porabili za tisto, kar vam veliko pomeni.

Ne porabljajte več časa za:
  • Slabe odločitve, ki ste jih storili v preteklosti. Še posebej se nehajte trpinčiti z dejanji, ki so vam jih prijatelji in ostali že davno tega odpustili pa tudi tistimi, ki ste jih skušali popraviti. Iz napak se raje učite in se nato skušajte čim prej pobrati, saj boste z manj čustvene prtljage lažje hodili po svetu.

  • Prijatelje, ki to v resnici niso. Po druženju z njimi se vedno počutite slabše, kot prej, napolnijo vas z negativno energijo in kar naenkrat na svet gledate pesimistično. Verjetno tudi opravljajo za vašim hrbtom. Čas raje posvetite osebam, ki vam veliko pomenijo in jim lahko zaupate ter veste, da bodo vedno ob vas, ko jih boste potrebovali.

  • Stremenju k popolnosti. Ne skušajte biti podobni slikam manekenov iz revije ali dodati izboljšavo projektu, ki je že tako zelo uspešen. Ohranite perfekcionizem v zdravi meri, saj boste drugače vedno nesrečni.

  • Obremenjevanje z dejavniki, nad katerimi nimate nadzora. Vreme se bo spreminjalo ne glede na vaše želje, avtobus bo zamudil, čeprav bi morali biti točni, ravnati morate, kot želi šef, saj nimate druge izbire … Če ne morete storiti ničesar, da bi situacijo popravili ali izboljšali, se s tem prenehajte obremenjevati.

  • Vprašanja, “kaj bi lahko bilo, če …” Tega v resnici ne boste nikoli izvedeli. Iz situacije pa se lahko naučite, da morate zgrabiti priložnosti, ki se vam ponujajo, saj se morda ne bodo več vrnile. Zato pogumno stopite iz cone udobja in sprejmite tudi kakšno bolj tvegano odločitev.

  • Pogrevanje preteklih zamer in prepirov. Ničesar ne boste rešili, če na plan privlečete dodaten prepir izpred nekaj let, ki bo situacijo zgolj poslabšal. Osredotočite se na trenuten problem in skušajte najti rešitev.

  • Izgovore. Nikoli ne boste v dobri formi, če boste ponovno našli razlog, zakaj se ne morete odpraviti na rekereacijo. Nikoli ne boste izpopolnili kuharskega znanja, če ga končno ne nadgradite. Enkrat za vselej opustite izgovore in se spravite k delu. Napredek vas bo spodbudil, da nadaljujete proti novim ciljem.

  • Pojasnjevanje svojih dejanj ljudem, ki vas ne podpirajo. Iščejo zgolj priložnost za kritiko, zato bodo v vsakem vašem dejanju našli kaj, kar bi morali storiti drugače. O svojih namerah raje razložite osebam, za katere veste, da jih bodo racionalno pretehtale in dale dobre nasvete.

  • Primerjanje z drugimi. Zdrava tekmovalnost je dobrodošla, nikakor pa ne sprejemajte odločitev glede na ravnanje ostalih. Delajte tako, da boste sami občutili zadovoljstvo in boste ponosni nase. Ne silite se v nekaj, kar vam ni po godu, vendar to počnejo tudi vaši prijatelji.

  • Stvari, ki bi jih lahko že zdavnaj opustili. Na primer druženje z opravljivim sodelavcem, ker tega ne marate, vadba, ki vam ni povšeči, gledanje nadaljevanke, ki ni všeč vam, ampak prijatelju … Znebite si stvari, ki zapravljajo vaš čas.

Preberite tudi: