5 razlogov, zakaj lahko kakšen dan mirno ležite na kavču in se vam ni treba dokazovati, kako dobri ste

5 razlogov, zakaj lahko kakšen dan mirno ležite na kavču in se vam ni treba dokazovati, kako dobri ste (foto: profimedia) profimedia
23. 11. 2020

Ležati na kavču in brati – namesto ukvarjanja s športom, nadaljnjega izobraževanja ali pa pospravljanja stanovanja? O, ja, gre – zelo dobro. In kako dobro dene. Preberite, zakaj.

1. Manj zavisti

Kdor želi biti vedno boljši na vseh področjih, seveda zelo pozorno spremlja, kaj počnejo drugi. Ali delajo še več? Ali so višje na družbeni lestvici? Posledica: človek postane zavisten in ljudem zavida, kar so dosegli. Nezdravo čustvo z neprijetnim stranskim učinkom: počutimo se vedno manj pomembne in nesposobne in mislimo, da imajo le uspešni ‘pravico’ do sreče.

2. Zaščita pred pretiravanjem

Bodisi gre za šport, delo, družinske zadeve ali nek projekt – danes se nam pogosto zdi, da naredimo premalo. Hočemo dati 100 odstotno vse od sebe. Pričakuje pa se celo 150 odstotkov! V takem okolju pogosto pozabimo na spoštovanje svojih meja. Še dobro, da obstaja naš notranji zaveznik, ki raztrga sezname opravil in nam zašepeta, da bo še vse dobro.

profimedia
3. Prijetne urice

Če nismo vedno zaposleni sami s sabo, svojimi sposobnostmi, osebnostjo ali pa telesom, ‘tvegamo’, da zaidemo v premišljevanje. Ne, resno: le če si vzamemo čas za sanjarjenje in se malo izprašamo, lahko najdemo prave cilje. Take, ki nam ustrezajo in o katerih smo prepričani, da so pravi – in jim nato sledimo. Samouresničevati naj bo zdaj naš novi moto! 

4. Nepopolno je sijajno

Življenje lahko uživajo ljudje, ki jih ne skrbijo njihove napake, gube, nepospravljeni predali ali pa dva, trije kilogrami viška na bokih. Sproščanje, druženja s čudovitimi (nepopolnimi) prijatelji – tako življenje je zdravo! Raziskovalci vedo: komaj kaj je bolj škodljivo od stresa. In komaj kaj je boljšega od dobrega počutja v krogu drugih ljudi.

5. Več sočutja

Živimo tako kot bi bili vsi neka podjetja: pričakujemo vedno več donosa. In taki smo tudi do drugih. Je prijateljica samska? Brez službe? Mogoče mislimo, da si je sama kriva. Toda bližina, razumevanje in sočutje ne bodo osrečili le drugih, temveč je vse to potrebno tudi za zdravje vaše duše.