6 razlogov, zakaj ni dobro biti nočna ptica

6 razlogov, zakaj ni dobro biti nočna ptica (foto: profimedia) profimedia
13. 5. 2018

Nekateri se bolje skoncentrirajo ponoči, drugi zgodaj vstanejo in večji del opravijo že dopoldne. Spadate med nočne ptice ali jutranje tipe človeka?

Za nočne in jutranje tipe ljudi bi lahko našli kakšno prednost, vendar se bomo tokrat osredotočili na slabe strani. Nočne ptice morda le v temi najdejo svoj mir in koncentracijo, a tudi to ima svojo ceno.

Tako pogosto ponočevanje vpliva na zdravje:

Nočno življenje sproži občutek lakote, zato smo primorani nekaj pojesti. Redne pozne večerje lahko vodijo do povečanja teže in slabih odločitev glede hrane. Zmeda nastane tudi v prebavnem sistemu, kar telesu povzroči dodaten stres.

Zelo očitna posledica poznega odhajanja v posteljo je pomanjkanje spanja. Ker se delo pogosto prične že v zgodnjih jutranjih urah, telo ne bo imelo dovolj časa za počitek. To se bo pokazalo kot zmedenost, pomanjkanje koncentracije, slabše opravljene zadolžitve, sprejemanje slabih odločitev in razdraženost.

Ljudje, ki raje delajo ponoči kot zjutraj, imajo več težav z vzpostavljanjem urnika vadbe. Optimalni čas za gibanje je odvisen od vsakega posameznika posebej, vendar se manj pogosto gibajo tisti, katerih urnik se zavleče pozno v noč.

Nočne ptice imajo večjo verjetnost za visok krvni tlak. To izhaja iz nezdravega življenja, ki spremlja pozno odhajanje v posteljo in odrekanja počitka, kar na telo nima dobrih posledic. Veliko vlogo ima tudi psihični in fizični stres.

Tisti, ki se spat odpravijo pozno, večkrat trpijo za hitrim menjanjem razpoloženja iz enega negativnega čustva v drugega. To povezujemo z nenehno slabo voljo in depresijo. Poleg tega takšni posamezniki težje zatrejo negativna čustva in sprejemajo razumne odločitve. Pogosto jih boste videli razdražene in nemotivirane za katerekoli opravke.

Neprespanost je velik sovražnik varne vožnje z avtomobilom. Tudi to je vzrok mnogih nesreč. Ker si misli in telo ne morejo odpočiti, težko ohranite pozornost, prav tako so refleksi počasnejši. Če se vsako jutro od doma odpravite z avtom, se morate dobro naspati.

Kaj lahko storite, če ste nočna ptica?

Svojih navad ne moremo preoblikovati kar čez noč, saj smo potrebovali leta, da jih vzpostavimo. Če bi vseeno raje več naredili zjutraj in si (končno) privoščili dober spanec, začnite z majhnimi koraki. Tu je nekaj predlogov:

  • Če imate probleme z vstajanjem, si lahko pomagate s skodelico kave, ki jo naredite še bolj zdravo.

  • Ko vstanete, se izpostavite sončni svetlobi, ki možganom daje znak, da se morajo zbuditi.

  • Vzpostavite sproščujočo večerno rutino, iz katere izločite elektronske naprave, težko hrano, sladkarije in stresne aktivnosti.

Za boljše jutro si pripravite katerega od teh slastnih zajtrkov:

Ste se že pridružili našemu izzivu Zdrav kot riba - skupaj postavimo temelje zdravemu načinu življenja! 

Skupaj bomo poskrbeli za: 
  • čvrste mišice nog, zadnjice, jedra in rok,
  • boljšo vzdržljivost in splošno telesno prirpavljenost
  • ter za boljše počutje in sproščen korak v poletje!

Zato hitro skočite sem in se prijavite: Aktivni izziv: Zdrav kot riba - skupaj postavimo temelje zdravemu načinu življenja! 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri