7 stvari, ki vam jih tehtnica ne razkrije

7 stvari, ki vam jih tehtnica ne razkrije (foto: Profimedia) Profimedia
25. 8. 2017

Za nekatere je edini pokazatelj napredka pri hujšanju številka na tehtnici. Če številka pada, je to odlično, kadar stoji ali se ne premika tako hitro, kot bi si želeli, pride slaba volja. Vendar to ni edina stvar, ki vam pove, kaj se dogaja z vašim telesom.

Če se spravljate k hujšanju, si postavite tudi druge kriterije, s katerimi boste opazovali napredek.

Tehtnica ne pove vsega, sploh pa ne naslednjih stvari.

1. Kako vam pristajajo oblačila

Če so vaše najljubše hlače ohlapne in vam ni treba več zadrževati sape, ko se spravljate vanje, je to znak, da ste v pasu izgubili nekaj centimetrov. Pa čeprav tehtnica tega ne pokaže. Izgubili ste nekaj maščobe in pridobili nekaj mišic, zato se teža ni spremenila. Se pa zato spreminja oblika vašega telesa. 

2. Izboljšana prebava

Prebavila se lahko včasih poigrajo z vašim počutjem, vendar to ni vedno znak, da vse deluje pravilno in da se vaša hrana prebavlja. Kadar spremenite prehranske navade na bolje, pa se to odraža tudi na vašem počutju, česar med tehtanjem ne morete opaziti.

3. Mentalno zdravje

Vsaka dieta se najprej začne v glavi. Razčistiti morate nekaj stvari in se odločiti, da boste naredili velik korak naprej za vaše zdravje. Ko redno telovadite in se zdravo prehranjujete, običajno spremenite tudi miselnost. Vse je bolj jasno in samopodoba se izboljšuje, ko v ogledalu zagledate lepo izoblikovane linije.

4. Moč in kondicija

S treningi ste ne glede na izgubljeno težo pridobili moč in kondicijo, tudi če še niste dosegli zastavljenega cilja. To vam omogoči napornejše vadbe. Ne pozabite na hormone sreče, ki se sproščajo ob tem.

5. Zaloge energije

Energija je zelo pomembna za srečno in zdravo življenje, vendar zaenkrat še nismo izdelali naprave, s katero bi jo lahko izmerili. Kako se počutite zjutraj, ko odprete oči in se zazrete v nov dan, poln priložnosti, je precej boljši pokazatelj napredka.

6. Ves trud, ki ste ga vložili

Torej jeste pravilno, saj ste sladkarije že dolgo nazaj zamenjali za sadje in okusne zdrave prigrizke, telovadite ter vsako priložnost izkoristite za gibanje, a številka se kar ne premakne. Nič hudega, tudi te dobre navade štejejo. Zaslužite si pokal za vztrajnost in če pogledate fotografije s prvega dne hujšanja, zagotovo opazite razliko. Zmanjšali ste tudi tveganje za marsikatero bolezen in si podaljšali življenje, česar vam nihče ne more vzeti.

7. Zaslužite si

Nobena tehtnica vam ne more povedati, da si zaslužite vse te lepe trenutke, ki jih doživljate ob preobrazbi. Številka ne sme nikoli biti merilo vaše definicije, koliko ste vredni. Uživajte v vsem, kar ste si prigarali s tonami znoja in vztrajnostjo ter ne pustite, da vas določajo centimetri in kilogrami. Ste veliko več od tega.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri