Kaj je prva stvar, ki jo naredite zjutraj? Preverite, ali se dan odvija tako

Kaj je prva stvar, ki jo naredite zjutraj? Preverite, ali se dan odvija tako (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2023

Po tem kar najprej naredite zjutraj, lahko sklepamo, kakšno je vaše jutro. Zares poteka tako? 👇

Jutro pomembno vpliva na celoten dan, kar ste opazili že sami. Če je jutro zmedeno, mine v ritmu hitenja, potem takšni pridete tudi na delo in se težko zberete. Kadar ste naspani in imate doma čas pojesti zajtrk, se vam ne mudi, zato v službo pridete celo nekaj minut prej in poklepetate s sodelavcem. Poglejmo torej, kaj je prva stvar, ki jo naredite.

V katerem opisu se najbolje prepoznate?

Profimedia

"Zjutraj ugasnem budilko in spim naprej, ker vem, da jih imam še vsaj 5. Upam, da se prebudim pred tisto, ki naznanja odhod od doma."

Večni zaspanec. Niste še ugotovili, kako bi vstali iz postelje ob prvem zvoku budilke in niti ne nameravate. A skrivnosti prav zares ni in resnico že poznate: premagati morate tisti težek trenutek, ko zazvoni budilka in takoj vstati. Vaše jutro izgleda tako, da iščete oblačila in nabirate stvari, ki bi jih potrebovali čez dan ter skoraj tečete skozi vrata. Kadar ste točni, je to svojevrsten čudež, večino časa pa ste tisti sodelavec, ki zamuja. In zajtrk? Kar prinesejo sodelavci ali nekaj iz pekarne.

"Ko zvoni budilka, jo ugasnem in z zaprtimi očmi odhitim v kopalnico."

Očitno imate že dobro preizkušeno jutranjo rutino, v kateri imate odmerjen čas za vse, kar bi zjutraj radi počeli. Odlično! Poskrbite, da bo v njej tudi čas za zajtrk, ki je nadvse pomemben. Verjetno ste že v naprej izbrali oblačila in si pripravili vse stvari, natanko veste, kdaj odhaja vaš prevoz in ni se še zgodilo, da bi kam zamudili, saj vedno pridete nekaj minut prej. Tako imate še čas zase pred delom, kar vam omogoči, da začnete z zbranimi mislimi in umirjeno. 

"Prebudim se, naredim nekaj razteznih vaj, skuham skodelico kave in posedam ob pogledu na sončni vzhod."

Obožujete jutra, zato vstajate pred vsemi in uživate v miru, ki ga prinaša nov dan. Ta čas radi izkoristite zase - takrat ne sklepate kompromisov, ampak počnete stvari, ki so vam všeč. Nič vam ne more pokvariti jutra in enostavno ne razumete, kako se nekateri komaj privlečejo do svojega delovnega mesta. Preden se odpravite od doma, je za vami že cel spisek aktivnosti, ki ste jih počeli. Izkoristite dan že od prvih jutranjih minut. 

Želite spremeniti ali ustvariti svojo jutranjo rutino?

Kot ste videli, ima jutro velik vpliv na vaš dan, zato je dobro, da osvojite kakšno preprosto rutino, ki vam bo pomagala k večji produktivnosti. Ni potrebe, da rutina vsebuje nešteto stvari, dodajte le tiste osnovne: osebno higieno, čas za oblačenje in zajtrk. Ostalo dodajajte po svoji presoji. 

Da bo vse skupaj lažje, imamo nekaj priporočil: 

  • Spat se odpravite ob pravi uri. Preračunajte, kdaj bi morali oditi spat, glede na to kdaj vstajate in začnite graditi spalni ritem. Ne bo lahko, a je nujno potrebno, če želite čez dan normalno funkcionirati. 

  • Vse pripravite že večer prej. Izberite, kaj boste oblekli, na kup zberite vse, kar boste vzeli v službo in poiščite tiste ključe oz. stvar, ki jo zjutraj vedno iščete. 

  • Takoj, ko vstanete, spijte kozarec vode. Dehidrirano telo vam bo izjemno hvaležno, poleg tega se boste tako počasi začeli prebujati. 

  • V jutro vključite nekaj, česar se boste veselili. To vas bo zjutraj pognalo iz postelje in zaradi tega bodo jutra malce manj stresen del dneva. Kdo ve, mogoče jih celo vzljubite.