25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kaj lenoba naredi vašemu telesu?

Kaj lenoba naredi vašemu telesu? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 7. 2017

Velja nepisano pravilo, da moramo za polno življenje izkoristiti vsak trenutek budnosti, ki nam je na voljo. Počitek in lenoba sta v tem primeru najhujši greh. Pa vendar, ali niso najboljši izumi nastali zaradi lenobe?

Gibanje ima mnoge pozitivne učinke na telo in je za zdravo življenje nujno potrebno. Dan, ki ga preživite ob počitku in v počasnem tempu, pa vseeno ni najslabša možna izbira, ki jo lahko naredite. Čeprav odrasli niso nagnjeni k popoldanskemu spanju, se je izkazalo, da je lahko izjemno učinkovito. Spočije misli in spodbudi ustvarjalnost ter motivacijo. Ni priporočljivo, da dneve preživite na kavču ob spremljanju televizije, ampak ko si morate vzeti nekaj minut zase, to storite. Polni nove energije boste lažje nadaljevali.

Kako deluje lenoba?

Ko boste naslednjič posedeli malce dlje ali se po napornem delavniku za nekaj minut zleknili na kavč, ne imejte slabe vesti. Lenoba (v smislu krajših počitkov) na nekaj stvari vpliva celo dobro.

  • Izboljša vadbo

Sliši se nasprotujoče, vendar deluje. Če je danes na vrsti krajša visoko intenzivna vadba, ne bo nič narobe, če v dan ne vključite veliko gibanja. Tako boste uživali v »prostih« urah in hkrati dvignili srčni utrip, ko bo čas za trening. To pomaga tudi pri hujšanju, vendar v vsakem primeru še vedno pazite na uravnovešeno prehrano.

  • Znižuje krvni tlak

Stres ima na telo veliko negativnih učinkov, med drugim vpliva na zdravje srca in pritisk. Po drugi strani pa počitek, globoko dihanje in sproščanje umirijo telo ter misli in znižujejo krvni tlak. Umirjeni boste sprejemali boljše odločitve, zato premislite tudi o pomembnejših stvareh.

  • Spodbudi kreativnost

Veliko pomembnih zamisli se je rodilo, ko ljudje niso razmišljali o ničemer pomembnem in se niso »silili«, da bi se spomnili nekaj izvirnega, kar svet še ni videl. Če dopustite možganom čas, da organizirajo misli in razporedijo nove informacije, bodo ideje prišle lažje, kot če ždite pred zaslonom in si razbijate glavo.

  • Okrepi zmožnost reševanja problemov

Če si boste dali čas, za iskanje rešitve problema, jo boste prej ko slej našli. To ne pomeni, da morate čakati, da se stvari zgodijo same od sebe ali da imate neomejeno količino časa, vendar včasih v odločitve preveč hitimo. Ko težave rešujete na silo, pogosto nastane kar nekaj novih.

  • Izboljša produktivnost

Če veste, da se boste po opravljenem delu lahko sprostili na ležalniku in ujeli nekaj toplih žarkov, boste imeli razlog, da delo opravite prej (a nič slabše) kot drugače. Zmanjšajte dolge odmore za kavo in si privoščite en oddih manj, saj vas popoldne čaka nekaj dobrega. Z majhnimi užitki spodbudite produktivnost.

  • Cenite dani trenutek

»Lenarjenje« v obliki meditacije ali razmišljanja o sebi vam omogoča, da se zavedate sedanjosti in cenite vse, kar imate. To lahko storite tudi ob drugih priložnostih, ko si kuhate kavo in se prepustite omamnemu vonju, se nasmehnete smešni situaciji in zjutraj pustite telesu, da se zbudi ob sončni svetlobi.

Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri