Kako poskrbeti, da delovno mesto ne bo izgovor za nezdrave prigrizke?

Kako poskrbeti, da delovno mesto ne bo izgovor za nezdrave prigrizke? (foto: profimedia) profimedia
16. 6. 2018

En grižljaj peciva, ki ga je spekla sodelavka in piškot s sosednje mize, ker vam je “padel sladkor” … Prigrizki na delovnem mestu se hitro kopičijo in prej kot se zavedamo, začnejo slabo vplivati na naše telo. Preverite, kako se temu izognete.

Ameriška raziskava je pokazala, da večina hrane, ki jo ljudje dobijo in pojejo v službi, vsebuje veliko soli, predelanih snovi in sladkorjev. Najbolj zaskrbljujoče je, da se pogosto ne zavedamo, koliko in kaj si privoščimo v službi. Da imamo problem, opazimo šele, ko se številka na tehtnici premika vedno višje, ali pa rezultati vadbe niso takšni, kot bi si želeli. Zato naj bo prvi korak k bolj zdravi prehrani ta, da odkrijete, kateri prigrizki “prežijo na vas” na delovnem mestu. To je nekaj možnih škodljivcev:

 • kava (z dodanim sladkorjem, smetano, posebnim okusom …)
 • sokovi in gazirane pijače
 • piškoti
 • sendviči
 • solata s prelivi
 • hrana iz avtomata

Ko prepoznate škodljive prigrizke, si omislite nekaj korakov, s katerimi se jim boste izognili v velikem loku. Naredite takole:

Pripravite načrt obrokov za cel teden

Že med vikendom razmislite, kaj boste jedli prihodnji teden. Kar se da, pripravite v naprej in si olajšajte kuhanje. Če boste imeli vsaj približen jedilnik, se boste v službi lažje odpovedali vsem nepotrebnim kosilom ali težkim malicam in počakali na doma pripravljeno kosilo, ki je zagotovo bolj zdravo. Če imate možnost, se pri kuhanju izmenjujte s partnerjem ali drugimi družinskimi člani.

Jejte zajtrk

Obilen in zdrav zajtrk vam bo dal dovolj energije, da zdržite do kosila in se izognete piškotom. Tu najdete 7 receptov za zajtrk, ki si jih lahko pripravite:

Zdrav zajtrk za boljši začetek dneva

Sprejmete izziv?

Prinesite malico s seboj

Ker toliko ur, ki jih preživite na delovnem mestu, ne boste zdržali brez hrane, je najboljša možnost, da jo prinesete s seboj. Vedeli boste, kaj ste pojedli in koliko sladkorja ali soli ste dali v malico. Za začetek smo pripravili nekaj idej.

Krekerji s sadjem in zelenjavo

Potrebujete:

 • 1 jabolko
 • 1 jajce
 • sir po izbiri
 • nekaj češnjevih paradižnikov
 • krekerje
 • sok ene limone

Jabolko narežite na majhne kose in jih pomočite v limonin sok, da ne porjavijo. Prepolovite paradižnike in jih po okusu solite ali prelijte z oljem. Vse sestavine zložite v posodo. Po okusu solite ali dodajte bučno olje. Če imate možnost, lahko na delovnem mestu ali kjer boste jedli malico, sir stopite in naredite preliv ali omako.

Tu dobite recept za dve malici: Lahke in nasitljive malice za seboj

Naredite svojo vodo z okusom

Ko se naveličate navadne vode iz pipe, jo popestrite s sadjem in zelenjavo ter pripravite svojo vodo z okusom. Kupljena vsebuje veliko sladkorja in predelanih snovi, zato je veliko bolje, če jo prinesete od doma. Pred pripravo preverite, na kaj morate biti še posebej pozorni: 4 triki za pripravo vode z okusom in okusni recepti.

Kadar prigriznete sladko, naj bo zdravo

Zdravo prehranjevanje ne pomeni, da se morate odpovedati vsemu, kar je sladko. Trik je v tem, da bel sladkor in sladila zamenjate za naravne vire sladkorja. Brez slabe vesti pripravite slaščice in presenetite sodelavce. Če potrebujete navdih, preverite naslednje recepte:

Recept za marelični sladoled brez laktoze

Češnjeva pita brez mleka, jajc in sladkorja

Raffaello kroglice brez moke in sladkorja

Imejte aktiven odmor za malico

Med odmorom za malico popihajte v bližnji park ali na krajši sprehod in se izognite priložnostim, ko bi lahko posegli po kosu torte ali pice. Veliko bolje bo, da se nadihate svežega zraka in razbremenite oči. Za nekaj kratkih trenutkov se odklopite od elektronskih naprav, da boste delo lahko nadaljevali skoncentrirani in z novo energijo.