Koliko časa dnevno preživite v naravi?

Koliko časa dnevno preživite v naravi? (foto: unsplash) unsplash
21. 2. 2020

Predstavljamo nekaj načinov, kako se povezati z naravo.

Večina ljudi danes preživi ogromno časa pred televizorjem, računalnikom, na telelofonu, v avtomobilu ...

Koliko časa dnevno pa preživimo v naravi?

Čeprav vemo, da takšen način življenja ni zdrav, zelo težko najdemo čas in energijo za spremembo, da bi v svoj vsakdan vnesli več narave. 

Morda se trudimo živeti zdravo, a pri tem pozabljamo na pomanjkanje narave; na svež zrak, jezera, reke, potoke, gore, hribe, morje, gozdove, travnike ...

Nešteto raziskav je že pokazalo, kako uničujoče je lahko urbano življenje in življenje pred ekrani ter kako potrebna je narava za naše zdravje. Sedeče življenje povzroča debelost, depresijo, anksioznost, slabo koncentracijo ...

Tisti, ki več časa preživijo zunaj v naravi pa imajo manj zdravstvnih in psihičnih težav ter živijo dlje, saj niso tako pod stresom, imajo boljši pritisk, več vitamina D, boljši imunski sistem itd. 

Kako torej dodati več narave v življenje? 

1. Preživite več časa v naravi

Preprosto, pojdite ven! Vzemite si vsaj 30 minut ali eno uro (če lahko) na dan in se odpravite ven - hodite, tecite, vrtnarite, meditirajte ... Vsak dan!

Negativni ioni bodo postopoma izboljševali vaš imunski sistem, bolj boste sproščeni in vsaj nekaj časa boste preživeli brez elektronskih naprav. Opazujte naravo, počasi se boste notranje umirili, napetosti pa se bodo sproščale.

2. Rožice, rožice ... 

Dodajte več rastlin v svojo pisarno, v svoj dom oz. tja, kjer preživite veliko časa! Tudi to vpliva na naše zdravje in počutje. V prostorih, polnih rastlin, je več vlage, manj prahu in v njih je prijetneje bivati.

Raziskave pa kažejo, da že sam pogled na rastline ugodno vpliva na naše razpoloženje. 

3. Soba z razgledom

Če je le mogoče, delajte na takem mestu, kjer imate razgled na zelene površine.

To seveda ni vedno mogoče, v takem primeru si lahko pomagate s fotografijami narave, ki vas bodo motivirale, da se ob prvi priložnosti odpravite ven. 

4. Vikend oddih

Če preživite delovne tedne v zaprtih prostorih, se takoj, ko imate prost dan, odpravite iz mesta in urbanega okolja ter si privoščite oddih nekje v naravi. 

5. Povežite se s hrano

Z naravo se lahko povežete tudi s hrano, ki je zrastla iz zemlje; uživajte domačo in ekološko zelenjavo, sadje, oreščke, semena, stročnice, polnozrnate žitarice ...

Če nimate svojega vrta, najdite najbližjo lokalno hrano, ki je najbolj bogata s hranili. 

6. Zeleni fitnes

Ko namenite svoj čas za gibanje in fitnes, prestavite to rekreacijo v naravo. Naj bo to tek ali sprehod po gozdu, tudi telovadite lahko zunaj na prostem ali izvajate jogo.

Poskusite in opazili boste, kako vas narava motivira, da se gibate dlje, kakor bi se v zaprtem prostoru ob tem pa še napolnite pljuča s svežim zrakom. 

Nikoli ne prenehajte raziskovati svoje okolice; parkov, gozdov, hribov, dolin ... Bolj boste blizu naravi, manj boste v stresu in bolj boste zdravi.

Po predlogi: mindbodygreen.com

Preverite še: