Majhni triki, ki hitro izboljšajo kvaliteto spanja (in niso povezani z omejevanjem telefona)

Majhni triki, ki hitro izboljšajo kvaliteto spanja (in niso povezani z omejevanjem telefona) (foto: profimedia) profimedia
4. 3. 2019

Dodajte nekaj malenkosti, da se boste ponoči zares dobro naspali in se prebudili polni energije. In ne, to ni skakanje po postelji. 

Za nekatere trike za boljši spanec ste morda že slišali, drugi so malce nenavadni, a delujejo. Ko boste naokrog hodili naspani in polni energije, lahko pričakujete, da:

  • se boste lažje zbrali, sprejemali boljše odločitve (tudi glede prehrane),
  • boste bolje odreagirali na nepredvidljive situacije in
  • se dobro spopadali s stresom, ki se mu ne morete izogniti.

Reden spalni ritem bo za seboj potegnil tudi druge dobre navade, na primer redno udeleževanje vadbe, saj ne boste zaspani ali popolnoma izčrpani, kar bi bil dober razlog, da bi izpustili obisk telovadnice.

Kako si boste torej zagotovili boljši spanec čim prej? Uporabite te majhne trike.

Preverite, kako toplo je v vaši spalnici in po potrebi zmanjšajte temperaturo. Najbolje boste spali v ohlajenem prostoru, čeprav neradi iz tople prhe pridete v mrzel prostor. Nekaj dni skušajte vzdrževati temperaturo med 20 in 22 stopinj Celzija, da preizkusite nasvet. Med spanjem se telesna temperatura namreč zniža, hladno ozračje pa lahko pomaga pri tem procesu. Pomagalo bo tudi, če tik pred spanjem prezračite prostor in ga napolnite s svežim zrakom. Saj se še spomnite, koliko bolje ste spali nekje v gorah ali na šotorjenju v gozdu, ko je bil zrak veliko čistejši od mestnega?

Ko uredite temperaturo ozračja, izberite eno pomirjujočo stvar, ki jo boste izvajali vsak dan, preden se odpravite spat (tudi med vikendom!). Pri tem se ne ozirajte na slavne vplivneže na družbenih omrežjih, ki svojo večerno rutino opisujejo kot “skodelica zeliščnega čaja, sledi 30 minutna meditacija, obred s sivkinim oljem, branje …”. Sliši se odlično, vendar v realnosti za vse to ne boste imeli časa, lahko pa si ob prostih dneh privoščite daljšo rutino. Za začetek bo dovolj, če izberete samo eno navado in jo pričnete prakticirati. Ko jo boste izvedli večkrat, bo telo pričenjalo ugotavljati, da se takrat bliža čas za nočni počitek in postali boste zaspani. Tako se boste lažje v posteljo odpravili ob približno isti uri.

Da se boste izognili nočnim obiskom stranišča in prebujanju zaradi polnega mehurja, dve uri pred spanjem zmanjšajte količine tekočin. To pomeni, da se morate že čez dan dovolj hidrirati, saj lahko v nasprotnem primeru telo ponoči dehidrirate. Kozarec vode ali dva ne bosta problem, zagotovo pa se izognite kavi in alkoholu, ki spodbujata proizvajanje urina. Za vsak slučaj lahko na nočno omarico postavite kozarec vode, če menite, da boste ponoči zaradi tega žejni. Verjetno je samoumevno, da tik pred spanjem še zadnjič izpraznite mehur.

Naredite še preizkus, ki vas bo prepričal, da opustite popoldansko skodelico kave: Kaj se zgodi, če zmanjšamo vnos kofeina v telo? in preverite, koliko zares veste o alkoholu

Pred spanjem tudi ne pojejte velikega obroka, saj vas lahko zmoti pri nočnem počitku ravno tako kot pitje velikih količin vode. Le da boste pri obroku sprožili procese prebavljanja, zaradi česar se vaše telo ne bo moralo umiriti in sprostiti, kot bi se pred spanjem moralo. Sprožite lahko celo prebavne motnje, ki vas bodo držale budne dolgo v noč. Če se ne morete upreti hrani ali postanete zelo lačni, zaužijte nekaj majhnega in lahkega, kar veste, da bo telo zlahka sprejelo. Vseeno se skušajte držati pravila, da 30 minut pred spanjem ne jeste.

Zadnji nasvet vključuje vašo posteljo. Čez dan skušajte v njej preživeti čim manj časa, saj jo boste drugače povezovali s prostorom za delo in opravljanje hobijev, ne pa kot čas za spanje. Naj bo spalnica namenjena samo počitku, vse ostalo pa premaknite na kavč, mizo in v druge prostore.