Nekaj napotkov, kako izgubiti odvečne kilograme po 40. letu

Nekaj napotkov, kako izgubiti odvečne kilograme po 40. letu (foto: Profimedia) Profimedia
23. 4. 2021

Po 40. letu telo začne sporočati, da nismo več rosno mladi in da moramo še več pozornosti nameniti zdravju ter počutju. Zato se tudi izgube teže nikakor ne lotite z ekstremnimi dietami, ampak se posvetujte s strokovnjakom. Mi pa imamo za vas nekaj napotkov. 

Na začetku naj povemo, da se hujšanja nikoli v nobenem življenjskem obdobju ne lotite z dietami, ki od vas zahtevajo stradanje in enolično prehrano. Vedno se je pametneje posvetovati z zdravnikom in osebnim trenerjem ali prehranskim svetovalcem. 

Ker je po 40. letu malce težje začeti z izgubo kilogramov, saj nismo več rosno mladi in tako gibljivi kot v 20. letih, je tu nekaj nasvetov, s katerimi lahko že sami začnete spreminjati svoj slog v bolj zdravo smer in morda na tehtnici opazite kakšen kilogram manj. 

DODAJTE HRANO NAMESTO ODVZEMITE

Čisto prav ste prebrali, želimo, da na svoj jedilnik dodate hrano. Natančneje sadje in zelenjavo. 

Zadajte si, da si boste za zajtrk vedno privoščili tudi sadje, čeprav le nekaj koščkov. Pri kosilu naj bo vedno prisotna zelenjava, za prigrizke in večerjo pa sami izbirajte, kaj od tega želite dodati. 

Vseeno pazite na vnos kalorij - tudi zdravega lahko pojemo preveč, zato s porcijami ne pretiravajte. 

VSAK DAN NA SPREHOD

V svoj dan vnesite več gibanja, saj "samo vadba" ni dovolj. Tudi 5 minuten sprehod pomeni aktivnost, in če smo iskreni, se boste verjetno hoteli potem sprehajati vsaj 10 minut ... 

Zato se ne glede na vreme (ja tudi v dežju!) spravite ven. Če se kakšen dan zares ne morete pripraviti do tega, pa parkirajte avto na koncu parkirišča, ali uporabite stopnice namesto dvigala. Tudi to šteje. 

VEČINOMA PIJTE SAMO VODO

Če sedaj pijete sokove, jih bo težko zamenjati za navadno vodo, zato to storite postopoma. Vsaj en kozarec vode obvezno spijte takoj, ko vstanete (pred skodelico vode in zajtrkom) in enega pred obrokom - tako se ne boste prenajedali, saj bo vaš želodec že delno zapolnjen. 

Najbolje bo, da s seboj nosite steklenico, s katero boste lahko nadzorovali, koliko ste v dnevu spili. 

MED REKLAMAMI BODITE AKTIVNI

Seveda od vas ne zahtevamo, da se odpoveste svoji najljubši nadaljevanki. Tudi takrat pa lahko naredite nekaj dobrega za svoje telo: med oglasi naredite nekaj počepov ali izpadnih korakov, se raztezajte, skočite na sobno kolo ali tekaško stezo ... Skratka, dvignite rit s kavča! 

HRANA NA MANJŠIH KROŽNIKIH

Ta trik vas bo prepričal, da niste za nič prikrajšani, če boste morali zmanjšati porcije (sami boste vedeli, ali so trenutno prevelike). 

Manj hrane na velikem krožniku možganom sporoča, da bi morali pojesti več in da niste popolnoma siti. Medtem ko bo manjši krožnik izgledal bolj poln, možgani pa bodo prepričani, da ste že dobili "več" in je vse v najlepšem redu. 

VEČ SPANJA

Regeneracija z leti postaja vedno pomembnejša. Če je bilo včasih dovolj, da ste po naporni vadbi počivali en dan in ste že bili kot novi, bo to sedaj trajalo dlje. Za dobro pripravljenost poskrbite tudi z rednim spalnim ritmom, ki vam bo zagotovil dovolj nočnega počitka. 

Naspani se boste veliko bolje odrezali med  gibanjem in sprejemali boljše prehranske odločitve. Tudi reševanje problemov vam bo šlo bolje od rok, kar pomeni manj stresa. 

BODITE POTRPEŽLJIVI

Spreminjanje navad in življenjskega sloga ne bo lahko, morali se boste precej potruditi in verjetno vam vse ne bo uspelo v prvem poskusu ... A ko boste zajahali val, bo postajalo vedno lažje. Cilj naj bo, da boste nekoč brez posebnega naprezanja vsak dan skrbeli za zdravo težo in za svoje dobro počutje. 

Vir: healthytipsforwomen.com