Lotili ste se hujšanja, uredili prehrano in redno trenirate. Zakaj se kilogrami kar nočejo premakniti? Morda boste prepoznali katerega od naslednjih dejavnikov, ki zavirajo izgubo teže.

Premalo spite

Zaradi neuravnovešenega spalnega ritma ne boste le zaspani, brez energije in v nenehnem stresu, ampak si boste na dolgi rok tudi pridelali nekaj dodatnih kilogramov, ali pa jih ne boste morali izgubiti in bo številka vedno enaka. Kako je spanje povezano s hujšanjem?

Ko ste pokonci dlje, imate na voljo nekaj dodatnih ur, zato pojeste več, kot bi sicer. Obstaja velika verjetnost, da boste utrujenost preganjali s sladkarijami in drugimi nezdravimi prigrizki. Pomanjkanje spanja pomešča tudi hormone in slabo vpliva na prebavo.

Imate težave s črevesjem?

Tudi črevesna flora vpliva na vašo težo. Neravnovesje dobrih in slabih bakterij v črevesju pripelje do povečanja teže. Takšno stanje lahko povzročijo umetna sladila. Neravnovesje bakterij se poigra z ravnmi inzulina, kar povzroči, da telo težje sprejme glukozo, posledice pa vidite v povečanju teže. Poskrbite, da boste skozi cel dan hidrirani in da boste zaužili dovolj vlaknin.

Ne znate se odklopiti od stresa

Stresu se v današnjem času težko izognemo, zato je pomembno, da se znamo od njega odklopiti in se sprostiti, preden bi terjal resnejše posledice. Ko ste v stresu, del možganov v telesu sproži opozorilni znak. Ob tem se sprosti veliko hormonov, med drugim tudi adrenalin in kortizol.

Adrenalin spodbudi srčni utrip, dvigne pritisk in vas preplavi z energijo. Kortizol, ki mu pravimo tudi stresni hormon, zviša raven krvnega sladkorja, omogoča učinkovitejšo uporabo glukoze in poveča proizvodnjo snovi, ki jo telo potrebuje za celjenje in regeneracijo. Obrambni mehanizem telesa je v takih primerih dobrodošel in kortizol igra ključno vlogo v pripravi telesa na soočenje s stresom. Vendar je to začasna reakcija. Ko nevarnost mine, se hormoni vrnejo na normalno raven, prav tako se umiri srčni utrip in zniža pritisk.

Kadar ste stresu pogosto izpostavljeni, je “alarmna” funkcija telesa neprestano vključena. Neprestano zatiranje za nevarnost nepomembnih funkcij in izpostavljenost kortizolu ter adrenalinu lahko zmoti skoraj vse procese v telesu in onemogoča delovanje. Zato ste izpostavljeni mnogim zdravstvenim problemom, tudi debelosti oziroma težavam z izgubljanjem kilogramov.

Morda ste depresivni

Že blažja ali sezonska depresija lahko povzroči večanje kilogramov ali težave s hujšanjem, saj ljudje, ki čutijo osamljenost in žalost, iščejo uteho v hrani. Ne posegajo ravno po zelenjavi in sadju, zato to hitro postane težava, saj je na meniju le visokokalorična hrana in nezdrava živila.

Preverite, ali kažete znake depresije:

  • izguba zanimanja, celo za stvari, ki so vas sicer veselile

  • povečana potreba po spanju in težko ohranjanje budnosti

  • velik padec energije in letargija

  • težave s koncentracijo

  • občutek tesnobe in razdraženosti ter težave z obvladovanjem stresa

  • nepripravljenost sodelovati z drugimi in vse večja želja po samoti
Telesu primanjkuje hranil

Ko jeste neuravnovešeno, telesu hitro začne primanjkovati katero od hranil kot so magnezij, železo ali vitamin D. Vse to oslabi imunski sistem, terja davek na pomanjkanju energije in negativno vpliva na metabolizem. Ker boste skozi cel dan utrujeni, boste po vsej verjetnosti spili kakšno skodelico kave več in ob tem pojedli nekaj sladkega. Zmanjkalo pa vam bo energije za vadbo, torej boste na dolgi rok pridobili na teži.

Poglejte si:

Nenavadni znaki, ki kažejo na pomanjkanje železa

6 razlogov, zakaj nujno potrebujemo zadostno količino magnezija 

Najpogostejši simptomi pomanjkanja vitamina D