Po bolezni ne pozabite na pozorno čiščenje teh delov stanovanja (+VIDEO o pravilnem umivanju rok)

Po bolezni ne pozabite na pozorno čiščenje teh delov stanovanja (+VIDEO o pravilnem umivanju rok) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 3. 2020

Čiščenje stanovanja je zelo pomembno vsak dan v letu, v času obolenj - še zlasti po ozdravitvi - pa še toliko bolj. Upoštevajte nasvete in ostanite zdravi!

Eden najbolj učinkovitih načinov za preprečevanje obolenj je skrb za higieno. Dovolj dolgo in temeljito umivanje rok z milom pod toplo vodo je vsekakor najbolj očitno, a velikokrat spregledano ali površno opravljeno. Čiščenje doma pa mora, če še ni, postati vsakotedenska - na nekaterih področjih kar vsakodnevna - naloga čisto vseh.

Opravila si razdelite med člani gospodinjstva in si zapomnite, da to ni nujno mukotrpno opravimo, ampak si ga lahko naredite tudi zabavnega. Bolj zabavno bo že ob poslušanju vam ljube glasbe.

Sedem učinkovitih ukrepov za zdravje med in po bolezni

1. Temeljito čistite najbolj uporabljene predmete

Ko izzvenijo najbolj težki simptomi bolezni, kot so na primer vročina, ljudje največkrat nabiramo moči na kavču pod deko in pred televizijo. Zato redno brišite daljince, telefone in tablice.

Tako boste preprečili, da bi se vaši virusi ali bacili prenesli na ostale člane gospodinjstva. Če je eden izmed simptomov tudi smrkanje, poskrbite, da bo oboleli imel vrečko, v katero bo metal posmrkane robčke. Redno perite - najbolje kar v pralnem stroju - tudi kozarce in skodelice, iz katerih med boleznijo pijete.

Pozor: Daljince, telefone, tablice in ključe redno čistite tudi izven bolezni, saj boste tako preprečili, da bi sploh zboleli.
2. Ne pozabite na kljuke in stikala!

Seveda človek med boleznijo uporablja tudi ostale prostore v hiši in se tako med svojim potovanjem med dnevno sobo, spalnico in kopalnico dotika kljuk in stikal. Zato je izrednega pomena, da jih večkrat na dan temeljito obrišemo. Čiščenje celotnih prostorov je seveda nujno takoj po ozdravitvi, saj tako preprečimo druge bolezni in preprečimo, da bi zboleli ostali člani gospodinjstva.

Pozor: Notranje in zunanje kljuke nujno redno čistite, ne pozabite pa niti na stikala. Nikar ne pozabite na kljuke oken in balkonskih vrat. Redno čiščenje stanovanja naj bo tedensko opravilo vseh članov gospodinjstva.

3. Na visoki temperaturi operite posteljnine, brisače in nočne halje

Če bolezen poteka več dni in se je bolnik tudi spotil, je priporočljivo, da posteljnino zamenjate tudi med boleznijo. Vsekakor pa je nujno, da posteljnino, brisače in nočno haljo operete po bolezni. Operite jih na čim višji temperaturi. Če vsi člani gospodinjstva niso bolni, je nujno, da sta brisači za roke v kopalnici ločeni - ena za bolnika, druga za ostale člane gospodinjstva.

Pozor: Priporočljivo pranje posteljnine je enkrat tedensko. Brisače zamenjajte na štiri dni, halje pa operite čim pogosteje. Spalne srajce in pižame zamenjajte skupaj s posteljnino enkrat tedensko.

4. Operite igrače

Ko je med obolelimi otrok, ki za tolažbo in lažjo lajšanje bolečin in neprijetnosti med boleznijo objema svoje igračke, je nujno, da te po ozdravitvi operemo na čim višji dovoljeni temperaturi. Tako bodo igrače sveže, čiste in varne tudi za ostale člane gospodinjstva.

Pozor: Igračke redno čistite tudi med letom. Take iz blaga operite v pralnem stroju na nekaj mesecev, plastične pa umijte z detergentom pod vročo vodo, nato jih osušite in pobrišite s čisto brisačko vsak teden.

5. Zamenjajte zobno krtačko

Tudi med boleznijo si je treba vsak dan umivati zobe. Temeljito izpiranje ust ter čiščenje ustne votline pripomore k hitrejši ozdravitvi. Seveda pa je nujno, da po ozdravitvi zamenjate zobno krtačko. Med boleznijo pa vsekakor poskrbite, da bo bolnikova zobna krtačka vsaj 20 cm oddaljena od krtačk zdravih članov gospodinjstva.

Pozor: Za zdravje ustne votline je nujno, da redno menjamo zobne krtačke. Priporočljivo je, da jih zamenjamo, ko so ščetine že obrabljene oziroma vsake tri mesece. V času teh treh mesecev zobno krtačko večkrat prelijte z vrelo vodo, da ta uniči čim več bakterij.

6. Stanovanje ali hišo prezračite vsaj 2-krat na dan

Redno zračenje stanovanja ali hiše med boleznijo je izredno priporočljivo. Medtem, ko se stanovanje ali hiša zračijo na prepih za vsaj 10 minut, naj bolnik odide v kopalnico pod tuš, ki mu bo tudi zelo dobro del. Ko se bolnik vrne nazaj v dnevno sobo ali spalnico, pa prezračite tudi kopalnico. Zračenje je priporočljivo vsaj zjutraj in zvečer, najboljše pa je, če se zrači vsaj še dvakrat več, dopoldne in popoldne.

Pozor: Redno zračenje naj vam pride v navado vsak dan v letu. Zatohel zrak, nabiranje prahu ter virusov in bacilov nikakor ni dobro ne za fizično, ne za psihično zdravje.

7. Uporaba pravih čistil

V trgovini lahko danes najdete odlična čistila, s katerimi se lahko učinkovito znebite tudi bacilov in virusov. Bodite pozorni na etikete, da med sestavinami ne bodo zdravju škodljive sestavine. Ena najbolj učinkovitih domačih sprejev je enaka merica vode in kisa.

Pozor: Če lahko, za čiščenje svojega doma uporabljajte le eko čistila, ki ne vsebujejo zdravju nevarnih sestavin. Morda je res že čas, da se naučite delati svoje lastne domače pripravke.

Za konec pa še video, v katerem pokažejo pravilno umivanje rok.

Sedaj pa le pogumno nad viruse, bacile in bakterije. Zmagali bomo!