Ni zgolj za čiščenje: to je 6 vsestranskih načinov uporabe sode bikarbone (dva sta zelo koristna v poletnem času)

29. 6. 2024
Deli
Soda bikarbona je uporabna tudi kot naravni deodorant. (foto: Profimedia)
Profimedia

Soda bikarbona spada med vsestransko uporabno snov, ki jo mnogi uporabljajo za čiščenje. 

Njena uporabnost pa sega veliko dlje kot le v čistilne namene, saj je odlična tudi za lajšanje številnih zdravstvenih tegob ter celo ublažitev morebitnih opeklin nastalih od sončnih žarkov.  

Ne spreglejte:

Nekaj koristnih načinov uporabe sode bikarbone 

1. V pomoč pri zmanjševanju zgage

Če imate občasne težave z zgago je lahko soda bikarbona ena izmed rešitev. »Soda bikarbona pomaga pri zdravljenju zgage tako, da nevtralizira želodčno kislino,« trdi dr. Niket Sonpal, pomožni docent klinične medicine, iz Touro College of Osteopathic Medicine.

Uporabite jo tako, da žličko sode bikarbone raztopite v kozarcu mrzle vode in mešanico počasi popijete. Ob tem pa dr. Sonpal dodaja, da je tovrstna praksa priporočljiva zgolj ob občasnih simptomih zgage, medtem, ko je ob vsakodnevnih težavah potreben obisk zdravnika.    

2. Pomirja afte  

Soda bikarbona lahko pomaga pri blaženju bolečih razjed v ustih, kot so afte. »Če imate boleče razjede v ustih, lahko izpiranje s sodo bikarbono in vodo ublaži bolečino«, pravi zobozdravnica Candy Sebold in dodaja, da za pripravek zmešajte pol čajne žličke sode bikarbone s pol skodelice tople vode in nato z njim izperite usta.    

3. Kot zaščita zoper zobne obloge  

Zaradi antibakterijskih lastnosti, lahko ščetkanje zob s sodo bikarbono pomaga pri zaščiti zob pred zobnimi oblogami. »Soda bikarbona je nežno čistilno sredstvo, ki učinkovito odstrani površinske madeže z zobne sklenine, ne da bi bila pretirano abrazivna,« poudarja zobozdravnik Jared Cox, iz Today's Family Dentistry v Searcyju v Arkansasu. Zmešajte pol čajne žličke sode bikarbone z malo vode, da dobite zmes, ki jo lahko uporabite kot zobno pasto.

4. Učinkovito čistilo sadja in zelenjave

Uporabnost sode bikarbone sega tudi k čiščenju kupljenega sadja in zelenjave. »Po nekaterih študijah sodeč lahko 15-minutno namakanje sadja in zelenjave v mešanici sode bikarbone in vode uniči skoraj vse pesticide,« pravi Lina Velikova, direktorica medicinskega diagnostičnega laboratorija Synevo Bolgarija.  

Z nekaj sode bikarbone lahko učinkovito operete sadje.

Z nekaj sode bikarbone lahko učinkovito operete sadje.

Profimedia

5. Blažilec sončnih opeklin

Če ste se predolgo zadrževali na soncu ali pozabili namazati s sončno kremo, lahko soda bikarbona pomaga olajšati bolečine. Predvsem mlačna kopel iz sode bikarbone, v katero dodajte 1-2 skodelici sode bikarbone in se v njej nekaj minut namakajte.  

6. Naravni deodorant

Če ste med tistimi, ki iščete učinkovit naravni deodorant, ki nima nevarnih vsebnosti kemikalij, poskusite s sodo bikarbono. Le ta namreč odpravi vonj po znoju tako, da vonjave naredi manj kisle, kar posledično pomeni manj neprijetnega vonja.

Lahko jo uporabite na različne načine. Naravni deodorant naredite tako, da ščepec sode bikarbone zmešajte z vodo in nanesite pod pazduho ali pa nekaj sode bikarbone umešajte z bio kokosovim oljem ter uporabite. Če vam to ne ustreza, jo nanesite kar v suhi obliki in naj vam koristi, še zlasti v toplejših dneh. 

Vir: thehealthy.com