Ste vedeli, da je TO lahko razlog za bolečine v vratu in hrbtenici?

Ste vedeli, da je TO lahko razlog za bolečine v vratu in hrbtenici? (foto: Paolo Tanze) Paolo Tanze
20. 10. 2022

Ne samo nepravilna drža - do težav z vratom in hrbtenico lahko pride tudi zaradi drugih vzrokov.

Pred kratkim smo se pogovarjali z Barbaro Tanze, strokovnjakinjo za optimalno dihanje. Že vrsto let raziskuje, kako dihanje vpliva na naše telo, kakšni procesi se odvijajo med dihanjem ter kako lahko z dihalnimi tehnikami izboljšamo kvaliteto svojega življenja.

Celoten intervju preberite tukaj >

Barbara je v pogovoru opozorila, da dihanje lahko privede do številnih težav. 

"Dihanje je osnova delovanja našega telesa. Če je slednje ne funkcionira, se bodo poznale težave tudi na vseh ostalih področjih. Neustrezno dihanje lahko privede prispeva k bolečinam v vratu ali hrbtu," je povedala.

Kako dihanje privede do težav s hrbtenico in vratom?

"Če pri dihanju uporabljamo zgornje mišice vratu in ramenskega obroča, namesto, da bi to funkcijo opravljale predvsem medrebrne mišice ter prepona, so mišice v ramenih in vratu neprestano malce napete. To lahko privede do bolečin ter ostalih težav," pojasnjuje.

A napetost v mišicah ni edina težava. Barbara meni, da lahko z učinkovitim dihanjem pomagamo odpraviti bolečine, ki nastajajo v primeru dolgega sedenja.

Z dihanjem lahko preprečimo bolečine, ki nastanejo kot posledica prekomernega sedenja

"Zadnje raziskave kažejo, da drža nima tako velikega vpliva na bolečine v hrbtu, kakor smo dolgo verjeli. Dodaten problem je v pomanjkanju gibanja – če smo v nekem položaju dlje časa, tudi, če imamo ob tem „pravilno“ držo, lahko pride do bolečin. Pri preprečevanju bolečine nam najbolj pomaga, da se gibamo in tukaj ima ogromno vlogo dihanje," poudarja.

Ustavite se in v tem trenutku s prsti zatipajte, do kod segajo vaša rebra. Ugotovili boste, da je zadnje rebro že skoraj pri medenici. Do sem praktično segajo tudi naša pljuča in prepona se povezuje tudi na zadnja rebra.

"Večina ljudi si pljuča predstavlja samo v zgodnjem delu prsnega koša, zato tudi ta del uporabljamo pri dihanju. To pa pomeni, da tudi med dihanjem zanemarjamo spodnji del – ta se potem ne bo premikal dovolj in posledično bo tudi v ledvenem delu veliko manj tega stalnega, ritmičnega gibanja, kakor bi ga lahko bilo," je pojasnila Barbara.

Ob funkcionalnem dihanju poskrbimo za neprestano gibanje tudi v hrbtenici in posledično lahko preprečimo bolečine zaradi dolgega sedenja.