Tu se rojeva nova destinacija za sodobne popotnike

Tu se rojeva nova destinacija za sodobne popotnike (foto: Mario Romulić & Dražen Stojčić / TZ VSŽ) Mario Romulić & Dražen Stojčić / TZ VSŽ
23. 4. 2021 Promocijsko sporočilo

Fotosafari, rekreacija ali meditacija v tišini največjega gozda doba v Evropi – od te pomladi je mogoče tudi to!

V Spačvi se na Virovih rojeva nova točka za sodobne popotnike. Z ene strani Virovi, z druge Vjerovi! Več kot 18 kilometrov vodnega toka neobičajne lepote v srcu Spačvanskega gozda ob mestu Otok. Na obalah te dolgo varovane skrivnosti Srijema in Slavonije bodo lahko kmalu uživali ljubitelji narave ter aktivnega dopusta in vsi tisti, za katere sta mir in osama največji luksuz.

S 1. majem se odpirajo vrata novega Bioekološkega-izobraževalnega središča Virovi. Skupna vrednost projekta je 25.582.341,55 kn, od tega 18.661.419,53 kun znesek podpore EU. Ta največja turistična naložba v Vukovarsko-srijemski županiji, ki je sofinancirana s sredstvi EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, se ponaša s 60 ležišči v 15 sobah, restavracijo s 100 sedišči, velnes kotičkom z masažno kadjo, parno in finsko savno, sobo za masažo in območjem za sprostitev. Atrakcija novega središča je tudi multimedijska dvorana za edinstveno doživetje bogatega rastlinskega in živalskega sveta mističnega Spačvanskega gozda.

Popolna izbira za družine z otroki, pare in prijatelje, rekreativce in ribiče, ki iščejo samotno mesto, kjer si bodo napolnili baterije. Ko bo pandemija za vedno del naše preteklosti, pa bodo v tej prečudoviti oazi lahko uživale tudi skupine, saj bodo tu organizirani tudi team buildingi in šole v naravi.

Zaplujte v pustolovščino

Gozd zdravi. Romantiki bodo uživali v pešačenju, rekreativci pa v nordijski hoji ali teku po šest kilometrov dolgih poučnih stezah Virovi–Lože. Dobra izbira je tudi kolesarjenje po eni od treh poti: Virovi, Spačva in Bosut. Na dveh kolesih se lahko odpeljete do Suvare, dragocenega mlina na suh pogon v Otoku, po kolesarski poti Srijem pa tudi do Gozdarskega muzeja v Bošnjakih ali živopisnih Nijemcev.

Mario Romulić & Dražen Stojčić / TZ VSŽ

Pred Bioekološko-izobraževalnim središčem je majhno pristanišče, začetna točka vodne avanture. Zaveslati v kanuju ali kajaku na Virovih je posebno doživetje. Če vaša telesna pripravljenost ni ravno na vrhuncu, se zapeljite s čolnom ali izletniško ladjo na solarni pogon za 50 oseb in uživajte v najlepših zvokih narave.

Medtem ko vas bo obkrožal nepregleden gozd in boste na eni strani obale zagledali Lože – poseben rezervat gozdne vegetacije s slavonskimi hrasti, ki so visoki tudi do 40 metrov – boste morda nad sabo zagledali orla belorepca, belo in črno štorkljo, sivo in belo čapljo, če pa boste tiho kot miška, boste med drevesi morda opazili še navadnega jelena ali damjaka. Nepozabna izkušnja v nedotaknjeni naravi spačvanskega bazena, ki je del mreže Natura 2000.

Mario Romulić & Dražen Stojčić / TZ VSŽ

O Virovih

Niti najstarejši prebivalci ne pomnijo, da bi Virovi kdaj presušili. Z vodo se polnijo v spačvanskem bazenu na območju Otoka in Bošnjakov. Niso niti reka niti jezero, strokovnjaki pa pravijo, da se od obeh razlikujejo po posebnih hidrodinamičnih, geoloških, podnebnih, fizikalno-kemičnih in bioloških lastnostih. V večjem delu leta se ponašajo z značilnostmi močvirja z močvirno vegetacijo v priobalnem pasu. S skupno površino 79 kvadratnih metrov so povprečno široki okrog 60, ponekod tudi več kot 100 metrov, največja izmerjena globina pa znaša 7 metrov.

Virovi
Projekt je sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Za vsebino avdiovizualnega gradiva je izključno odgovorno Grad Otok.

FOTOGRAFIJE: Mario Romulić & Dražen Stojčić / TZ VSŽ