"Nisem našla povezave s suhimi in fit influencerji, zato sem ustvarila svoj Instagram profil" (osebna zgodba)

"Nisem našla povezave s suhimi in fit influencerji, zato sem ustvarila svoj Instagram profil" (osebna zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 5. 2022

"Vse se je spremenilo na božični večer. Vedela sem, da sem v študentskih letih pridobila kar nekaj teže, vendar sem bila preveč prestrašena, da bi se stehtala."

"Takrat je tehtnica pokazala 135 kg. Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj prišla do te teže. Ko sem zagledala številke, sem se prvič zavedala, da lahko izgubim možnost opravljanja nekaterih aktivnosti, ki jih imam rada, kot je smučanje. 

Rekla sem si, da moram ukrepati še ta trenutek in da ne bom pridobila niti kilograma več. 

Odvečno težo sem začela pridobivati v tretjem razredu in takrat so temu začeli posvečati pozornost tudi moji starši. Imeli so najboljše namene, vendar se zaradi njih nisem dobro počutila v svoji koži. Poleg tega sem bila edina v družini, ki ima težave s težo. Pri 17. letih sem nehala hoditi na sistematske preglede, ker sem se bala tehtanja. Še vedno me je strah mojih rednih pregledov pri zdravniku. 

Naj se vrnem v leto 2017 k božičnemu večeru, ko sem spoznala, da potrebujem VELIKO spremembo. 

Hitro sem nehala jesti procesirano hrano in se bolj osredotočila na sadje in zelenjavo. Poskrbela sem, da dobim vse hranljive snovi, ki jih telo potrebuje in samo s tem sem v kakšnem letu izgubila 30 kg. Izboljšali so se tudi simptomi anksioznosti in depresije, koža je postala čistejša. 

Začela sem tudi s telovadbo. Najprej sem se lotila visoko intenzivnih vadb, potem dvigovanja uteži in nazadnje pilatesa ter joge - to počnem še danes. S pilatesom in jogo sem spoznala, kaj je pravzaprav bistvo telovadbe. In to ni cilj, da bi se stlačila v določeno številko športne majice, ampak občutek moči in zadovoljstva, da lahko opravljaš tebi ljube aktivnosti, ker je telo tega sposobno. 

Svojo motivacijo sem našla na Instagram profilih, ki so se ukvarjali z zdravimi navadami in aktivnim življenjem. Ni pa bilo tam nobenega vplivneža, ki bi izgledal kot jaz. 

Nasvete bi rada pridobivala od nekoga, s komer se lahko povežem, in ki ve, kako je nositi večje številke ter hkrati stremeti k zdravemu življenjskemu slogu. Zato sem ustvarila svoj profil. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma | Even Emma Can, BSc, CNP (@evenemmacan)

Na profilu je Emma delila nekaj njenih dnevnih navad, med katerimi so tudi: 

- meditacija

- pisanje dnevnika vsak dan

- stremenje k temu, da preberem 40 strani dnevno

- stremenje k 10.000 korakom na dan z mojim psom

- jutranja in večerna rutina nege kože

Pregnala sem vse dvome in strahove, saj sem razmišljala o ljudeh, ki jim lahko pomagam. Delila sem recepte, poročala o svojih vadbah, delila povezave na spletne strani, ki so mi pomagale ... Vendar nisem nikomur povedala, da ta profil sploh obstaja. Imela sem majhno število sledilcev, ki so me našli preko drugih kanalov. 

A sem hotela biti vidna vsem, ki bi me potrebovali in ki bi se povezali z menoj zaradi podobnih problemov. Zato sem se končno opogumila in povedala mojemu tedanjemu fantu ter izrazila dvome, da bi kdo hotel sprejeti nasvet od pretežke ženske. Odzval se je na najboljši možen način: Ravno zato moraš to narediti! Veliko ljudi je podobnih tebi in potrebujejo nekoga, ki jih bo razumel

Opogumljena sem začela deliti več fotografij in videov o sebi. Objavljala sem celo zgodbe o mentalnem zdravju, na katere so se sledilci odzvali zelo lepo. 

Mislim, da je mojemu profilu uspel preboj, ker pišem o tem, o čemer sem si sama vedno želela brati. Ustvarjam vsebine, s katerimi se mnogi lahko povežejo in jim skušam dati varno okolje, v katerem se lahko spoznajo med seboj. Trenutno imam skoraj 6000 sledilcev in dobivam veliko sporočil, v katerih se mi ljudje zahvaljujejo za vse, kar počnem."

Emma Turner za Healthy Women