Kakšno škodo si povzročate, ko pretiravate z delom?

Kakšno škodo si povzročate, ko pretiravate z delom? (foto: profimedia) profimedia
16. 9. 2018

Govorimo o vseh nepotrebnih nadurah in ostajanju v službi do poznega večera, čeprav nihče tega od vas ne pričakuje. Pa o kopici dela, ki se ga lotite sami, čeprav bi potrebovali pomoč. Ko prestopite zdrave meje, si naredite več škode, kot si lahko predstavljate.

Kot povsod tudi v službi obstajajo izjeme – čeprav imate določen delovnik, ga morate kdaj podaljšati in postoriti še kakšno zadolžitev. Če tu in tam na delu ostanete malce dlje ali še kaj opravite doma, je to povsem razumljivo. Ko pa pozno prihajanje domov postane stalnica, ste verjetno že izkusili škodo, ki jo povzroča zgaranost.

Nespečnost

Urejen spalni ritem daje telesu priložnost, da si odpočije in regenerira. Zato ste zjutraj spet polni energije in pripravljeni na nove izzive. Kadar ste v službi pod velikim stresom in neprestano napeti, pa boste zvečer težko zaspali, kar pomeni manj časa za počitek. Spalni ritem se hitro poruši, kar občutite kot nenehno utrujenost.

Pred spanjem potrebujete rutino, ki bo možganom in telesu povedala, da se bliža čas za nočni počitek. Vanjo vključite pomirjujoče aktivnosti kot sta branje in joga ter vsaj pol ure pred spanjem izklopite telefon in ga pustite v drugem prostoru.

Nihanje teže

Ker večino dneva prebijete v pisarni, nimate časa za primerno kosilo, ki bi vam dalo novih moči za nadaljevanje z delom. Namesto tega verjetno zavijete v trgovino po hitre nezdrave prigrizke ali kar do avtomata s hrano na hodniku. Ne bodite začudeni, ko boste na trebuhu začeli opažati maščobne blazinice in o oblikovanih mišicah ne bo več sledu. Odvečni kilogrami ne vplivajo le na vaš videz, ampak tudi zdravje: pogoste so težave z visokim holesterolom, povišanim pritiskom, večje so možnosti za sladkorno in druge bolezni …

Čas je, da ponovno organizirate svoj urnik in se posvetite športu. Tu je nekaj predlogov za trening:

Dehidracija

Z veliko količino dela pride tudi več skodelic kave ali drugega poživila, s čimer naj bi ohranjali koncentracijo in povečali produktivnost. Ne le, da se po več urah razmišljanja produktivnost zmanjša (ne glede na to, kakšno količino kofeina zaužijete), kava povzroči tudi dehidracijo. Če za vsako skodelico kave ne spijete vsaj enega (bolje dva) kozarca vode, telo prikrajšate za dovolj tekočine in s tem ovirate nekatere procese. Omejite dnevno količino kave, sokove ter gazirane pijače pa nadomestite z vodo.

Bolezni srca in kap

Če vam ni mar za zgoraj opisane težave, vas morda prepriča tale: redno podaljševanje delovnika povzroči večje tveganje za bolezni srca in kap. Velike dnevne količine stresa in napetosti vodijo tudi v nekatere druge hujše zdravstvene zaplete. Ko boste naslednjič razmišljali, da bi se domov vrnili kasneje (čeprav vas v to nihče ne sili), se spomnite na to.

Produktivnost

Če ste prepričani, da boste z nadurami opravili več zadolžitev in posledično bili bolj produktivni, se zelo motite. Po določenem času se misli utrudijo in ne morete več dobro razmišljati. Takrat potrebujete odmor ali celo malico, ki vam bo dala novo energijo. Kljub vsemu pa po celem dnevu (oziroma določenem času) ne premorete več koncentracije, zato obstanete na točki ali celo nazadujete.

Veliko bolje bi se odrezali, če bi se domov odpravili ob »normalni uri« in se sprostili. Delo vas bo počakalo.

Družabno življenje

Ga sploh še imate? Kdaj ste nazadnje gostili filmski večer ali se odpravili s prijatelji v kino? Če se ne spomnite, ali se je zgodilo že davno tega, je čas, da se spet posvetite tistim, ki so vas vedno podpirali. Dobri prijatelji naj bi si stali ob strani in bili na razpolago, ko jih potrebujete. Verjetno sploh ne veste, kaj se trenutno dogaja v njihovem življenju. Ukrepajte, preden bo prepozno.

Prosti čas

Ker veliko časa prebijete v službi, se domov vrnete izčrpani in zagotovo ne razmišljate o hobijih ali drugih aktivnostih, ki bi jih lahko počeli v prostem času. Nimate časa za sprostitev in že dolgo se niste ukvarjali s tem, kar vas veseli. S tem zapostavljate svojo kreativno plat, cilje in želje, ki jih nihče ne bo uresničil namesto vas. Če se na stara leta razen službe želite spomniti še česa lepega, obudite stvari, ki vam narišejo nasmeh na usta.