10 načinov, s katerimi poenostavite življenje

10 načinov, s katerimi poenostavite življenje (foto: profimedia) profimedia
9. 3. 2018

Pogosto življenje zapletemo tudi tam, kjer bi lahko ravnali povsem enostavno. Ne izgubljajte časa s preprostimi stvarmi in si z nekaj triki zagotovite večjo učinkovitost.

1. Postavite si cilje

Če ste se zalotili, da do cilja običajno uberete daljšo pot, ki vijuga in na koncu ne prinese tistega, kar želite, si postavite nove cilje: dnevne, tedenske, mesečne in dolgoročne. S tem ko boste določili več vmesnih korakov, boste lažje spremljali napredek in pazili, da se ne izgubite ali zaidete v drugo smer. Ne pozabite se veseliti vseh zmag - malih in velikih ter uživati na poti so uspeha.

2. Imejte jutranjo rutino

Po jutru se dan pozna, pravijo. To zares drži, saj po raztresenem jutru potrebujete kar nekaj časa, da se spravite k delu in nadaljujete, kjer ste končali. Zato premislite, kaj bi morali nujno narediti v prvi uri, ko odprete oči. Ne izpustite zajtrka in pregledovanja opravkov, da boste zares pripravljeni na dan.

3. Osredotočite se na eno stvar

Ko morate opraviti več nalog, se osredotočite na vsako posebej. Izognite se delanju več stvari hkrati. Najprej dokončajte začeto in se nato spopadite z novim izzivom. Bolj boste učinkoviti in delo bo opravljeno bolje, kot bi bilo sicer.

4. Določite okviren proračun

Življenje lahko poenostavite že tako, da določite približen proračun za hrano, zabavo in druge stvari, ki jih morate mesečno plačevati. Ko boste vedeli, kam gre denar in koliko lahko zapravite, ne boste vsakokrat v stresu čakali na nov priliv denarja.

5. Pijte vodo

Z vodo boste poskrbeli za kar nekaj stvari: preprečili boste glavobole, imeli boste dovolj energije, poskrbeli boste, da škodljive snovi zapustijo telo in se na splošno počutili dobro. S tem preprostim trikom si boste prihranili veliko skrbi, zato imejte pri roki vedno steklenico z vodo.

6. V bližini imejte zdrave prigrizke

Če bo pri roki vedno nekaj zdravega in manj sladkorja, ne boste izgubljali živcev ob večanju številke na tehtnici. Tudi prehrana pomembno vpliva na težo, zato si malico nosite od doma, na zalogi pa naj bodo vedno oreščki, sadje in druga zdrava živila.

7. Poenostavite obroke

Obroki kuharskih mojstrov izgledajo odlično, vendar običajno zahtevajo veliko časa in eksotična živila, ki jih ne morete kupiti v vsaki trgovini. Raje pobrskajte za enostavnimi in zdravimi recepti ter kakšno stvar pripravite že v naprej. Tako boste polovico kosila samo pogreli in skuhali preostanek.

8. “Pospravite” elektronsko pošto

Kopica nepregledne elektronske pošte, ki vas zasuje vsak dan, vzbuja nejevoljo. Tako ali tako imate že dovolj tiste od včeraj in predvčerajšnjim, ki je še niste prebrali, kaj šele sortirali. Če boste sporočila takoj po prejetju razdelili glede na pomembnost ali jih označili z različnimi barvami in besedami, bo veliko lažje najti in odgovarjati na pošto. Ko jo boste ponovno potrebovali, veste, kje iskati.

9. Načrtujte prosti čas in vadbo

Tako kot načrtujete službene sestanke in družinska kosila, razporedite tudi čas, ki ga namenite hobijem in vadbi. Naj se ne prekriva z drugimi opravki. Ne boste imeli izgovora, da ne preberete še ene dobre knjige ali se odpravite na tek v naravo. Vsak potrebuje počitek od stresa in novo zalogo energije.

10. Misli zapišite na list pred odhodom v posteljo

Pogosto ne moremo spati, ker nas težijo problemi ali zgolj naloge, ki nas čakajo v jutrišnjem dnevu. Da bi se temu izognili in pomirili misli, vse zapišite na list papirja ali v rokovnik. Tam vas bo počakalo do jutra, vi pa se lahko sprostite in zaspite.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri