25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

8 navad, ki vas naredijo pametnejše

8 navad, ki vas naredijo pametnejše (foto: Profimedia) Profimedia
11. 5. 2017

Razgledanost temelji na nenehnem učenju. Ne tistem šolskem »piflanju«, ampak na pridobivanju spretnosti in razgibavanju možganov z novimi dejavnostmi. Preberite, kaj lahko storite zase s preprostimi dejanji.

Zvočne knjige in predavanja

Vsak ima interese, katerim se ne more v celoti posvetiti. Čas, ko se odpravljate po opravkih, pametno izkoristite. Namesto glasbe prisluhnite zvočnim knjigam ali predavanjem o temah, ki vas zanimajo. Na ta način boste pridobili nove informacije in razširili svoje znanje.

Dnevnik

Izkazalo se je, da dnevnik ni le za zaljubljene najstnice in nepoboljšljive poete. Vsak dan si vzemite nekaj minut za pisanje. Preverba dneva v obliki pisanja možganom da zagona. Vsak dan se vprašajte:

  • Kaj sem danes dosegel / dosegla?
  • Kaj želim doseči ta teden?
  • Česa ta teden ne potrebujem storiti?

Preverjanje mesečno zastavljenih ciljev in kratek povzetek vsega, kar ste uspeli narediti, dvigne samozavest, izboljša razpoloženje in splošno razgledanost.

Spletno učenje namesto nadaljevank

Ne namenite celega prostega časa gledanju nadaljevank. Pobrskajte za spletnimi tečaji in predavanji ter se naučite novih spretnosti. Vas zanima šivanje, kuhanje, nov šport? Na spletu najdete vse. Tudi znanja, ki vam pomagajo pri karieri in službi. Združite prijetno s koristnim.

Naučite se reči ne

Ne morete napredovati na zasebnem in službenem področju, če pritrjujete vsaki prošnji in nikoli ne zavrnete dodatnega dela. Razumne čustvene in fizične meje dajo psihološko močnim osebam prostor za osebno rast. Tudi če boste nekoga razočarali, se naučite reči ne, vsaj občasno.

Druženje s pametnejšimi ljudmi

Druženje in sodelovanje pametnejšimi ljudmi je najhitrejša pot do znanja. Naučite se prisluhniti ostalim, še posebej, če o določeni stvari vedo več kot vi. Vedno se učimo in nikoli ne boste znali vsega.

Udeležite se zumbe

... ali vadbe, ki vsebuje koreografijo. Učenje novih gibov razgiba vaše možgane in vadbo naredi zanimivo. Študija je pokazala, da latinski plesi (tudi zumba), izboljšajo razpoloženje in nekatere kognitivne sposobnosti kot sta vizualizacija in sprejemanje odločitev ter vplivajo na razvijanje povezav, ki imajo opraviti z dolgoročnim spominom.

Počnite nove naključne stvari

Če zumba ni za vas, vseeno najdite nekaj novega vsak mesec. Nikoli ne veste, kam vas ponese življenje in kaj vam v prihodnosti pride prav. Ne branite se tečajev tujih jezikov, novih športnih aktivnosti in spretnosti.

Rezervirajte si čas zase

Nasvet ste verjetno že kdaj slišali in zagotovo drži. Možgani potrebujejo čas, da predelajo nove podatke. Vzemite si odmor od mentalnih naporov z meditacijo ali počivanjem v tišini. Blagodejno bo vplivalo tudi na vaše zdravje.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri