Nenavadne navade za jutro polno energije

Nenavadne navade za jutro polno energije (foto: profimedia) profimedia
25. 3. 2018

Vsi, ki niste ravno navdušeni nad zgodnjim vstajanjem, si verjetno ne predstavljate, da bi jutro začeli polni energije. Preizkusite navade, ki vam pomagajo vzljubiti jutra.

Dan začnite z nasmehom

Še preden vstanete iz postelje, pomislite na nekaj, kar vam nariše nasmeh na usta. Vsi imamo kašen spomin, ki nas nasmeje, ne glede na to, da se je zgodil že nekaj let nazaj. Z nasmehom telo začne proizvajati t. i. hormone sreče, ki pozitivno vplivajo na motivacijo, produktivnost in dobro počutje.

Pospravite posteljo

Kaj je boljšega, kot se zvečer uleči v pospravljeno posteljo? S tem boste tudi preprečili, da bi se čez nekaj minut ponovno ulegli in zaradi tega postali še bolj zaspani. Poleg tega bo prostor hitro izgledal bolj urejeno.

V spalnico spustite svež zrak

Ne glede na letni čas in kraj, kjer živite (mesto ali vas), odprite okno in prezračite prostor, kjer spite. Naredite nekaj globokih vdihov in se pretegnite (ljubitelji joge naredite pozdrav soncu). Zbudili boste telo in misli ter  jim sporočili, da je čas za prebujanje.

Zmasirajte si stopala

Stopala so prepletena z živci, ki vplivajo na držo in ravnotežje ter mentalne spretnosti kot je osredotočenost. Zato nekaj minut posvetite masaži stopal, kar lahko storite tudi z valjanjem žogice med umivanjem zob ali masažo, ko čakate na skodelico sveže kave.

Telovadite

Raztegnite se in sprostite napetost v delih telesa, kjer jo čutite. Če je tisti dan na sporedu vadba, so vaje za ogrevanje že samoumevne (za preprečevanje poškodb). V nasprotnem primeru pa si zjutraj vzemite nekaj časa za razgibavanje telesa, kar vam bo dobro delo.

Poslušajte glasbo

Da boste skozi vrata odšli samozavestni in pripravljeni, sestavite seznam motivacijskih pesmi, ki si jih boste predvajali med umivanjem zob, oblačenjem, pripravljanjem zajtrka … Pozitivna energija vas bo napolnila že v zgodnjih jutranjih urah.

Izpostavite se sončni svetlobi

Sončna svetloba zmanjša proizvodnjo melatonina v telesu, zato se počutite bolj zbujeni in pripravljeni na nov dan. Umetna svetloba, ki jo proizvaja žarnica, je za to prešibka. V zimskem času je sončne svetlobe manj, vendar vseeno izkoristite vsako priložnost.

Izognite se telefonu in drugim napravam

Zjutraj je povsem dovolj, če uporabite naprave kot je grelec vode, kavni avtomat, in opekač kruha. Izognite se predvsem telefonu in računalniku ter posredno družbenim omrežjem, ki vam kradejo dragocene minute. Poleg tega vam preobremenjenost z informacijami, takoj ko odprete oči, ne bo dobro dela. To pustite za kasneje, ko ste že na poti v službo ali po opravkih.