Kar pravzaprav ni nič novega.

Od doma delam že več let (z občasnimi sestanki oziroma delom na terenu ter obiski pisarne). Zato se mi ni treba prilagajati novemu načinu dela, novemu urniku in zoom sestankom. In ker je še veliko stvari zaprtih, potovanja pa so omejena, imam tudi sicer nekaj več časa.

Torej bi morala biti produktivnejša in opraviti ogromno stvari. Precej več kot običajno.

Pa jih ne!

Ves čas imam borbe s koncentracijo. Občutek imam, da so moji možgani vsepovsod. Včasih me med delom zmotijo najbolj neobičajne stvari. Neporavnana zavesa, denimo. Dejstvo, da je kuhinji nepomita skodelica kave. Ja, vem …

Na koncu največ časa zapravim za brskanje po različnih straneh, pregledovanje družbenih omrežij in iskanje informacij, ki morda v tistem trenutku sploh niso pomembne. Včasih to opravičujem s tem, da iščem inspiracijo in nove ideje … V resnici sem že zdavnaj napolnila zvezek z idejami, ki jih nisem nikoli realizirala ali testirala.

Tudi v posteljo se pogosteje odpravim bolj zgodaj, a ne spim dobro. In gibanje? Hja, o tem pa raje kdaj drugič.

Izkazalo se je, da sploh nisem osamljen primer ...

Dr. Melanie Ross Mills, strokovnjakinja za družinske odnose, pravi se počutimo manj produktivni in bolj utrujeni, ker nismo pripravljeni za to. Pri mnogih gre za odziv na travmo. »Ne moremo doseči istega, kar bi lahko lani februarja. Naša kontinuiteta je izgubljena in počutimo se zelo raztreseno,« pravi Millsova.

Tudi tisti, ki smo vajeni dela od doma – nismo pa vajeni pandemije.

»Soočamo se z zelo resno grožnjo in fiziološki odziv je neizogiben,« pravi Beth Darnall, izredna profesorica in psihologinja na Medicinski fakulteti Univerze Standford.

Naš živčni sistem lahko preide v stanje pripravljenosti. Naš srčni utrip in dihanje se lahko pospešita.  Morda smo zelo zaskrbljeni in anksiozni. Raven kortizola in adrenalina se lahko poviša.

»Vse to fizično utruja,« pravi Darnallova. »In težko se je osredotočiti na delo, ko bereš o ljudeh, ki umirajo.«

Občutek negotovosti še dodatno prispeva k takšnemu počutju.

Čutiti želimo, da imamo kontrolo nad svojimi življenji, a tokrat se počutimo nemočni. Zato je veliko ljudi pod stresom, depresivnih in anksioznih.

Ustvarjanje občutka varnosti in stabilnosti lahko pomaga zmanjšati negativne učinke življenja v času pandemije.

Tu je 8 stvari, ki jih lahko preizkusite:

1. Ohranjajte 'novo normalno' rutino

Tudi, ko smo večinoma doma, se lahko redno tuširamo, se uredimo, jemo, spimo, delamo in prakticiramo ljubezen do sebe.

Naše telo ima svoj dnevni bioritem, ki nas prizemlji in stabilizira. Povedano drugače, pomaga nam pri učinkovitejši organizaciji dnevnih opravil. »Poskusimo čimbolj ohraniti te naravne bioritme,« pravi Darnallova.

2. Bodite sočutni do sebe

Večina nas pričakuje, da bomo opravljali svoje dolžnosti in izpolnjevali naloge, kot smo jih pred pandemijo. Toda morate biti sočutni do sebe.

»Resnično pomembno je, da si dovolimo opustiti – da sprejmemo dejstvo, da ni tako, kot je bilo pred letom dni,« pravi Millsova. Včasih smo lahko tako strogi do sebe, če nismo takšni, kot smo nekoč bili in če ne delujemo tako, kot vemo, da bi lahko.

3. Poiščite alternativo za vožnjo na delo

Poiščite ritual, ki vam bo pomagal pri prehodu iz delovnega časa v prosti čas/čas doma.

Nekoč smo pot iz službe lahko izkoristili za 'dekompresijo', zdaj nam ta čas morda ni na voljo. Zato moramo poiskati alternativo.

4. Omejite čas za prebiranje novic

Če pomislimo na ves čas, ki ga zapravimo za prebiranje vseh novic ... Darellova svetuje, da si privoščimo malo pavze – za dan ali dva.

Se je spremenilo vaše počutje in spanje, ste se lahko bolje osredotočili in imeli stvari pod nadzorom?

5. Preizkušajte tehnike, ki vam pomagajo doseči umirjenost

Da bi umirili naš živčni sistem in se prizemljili, lahko poskusimo vodene tehnike sproščanja, globoko dihanje in meditacijo.

Seveda te tehnike ne bodo izbrisale vseh težav in ovir, s katerimi se morda srečujemo, a zagotovo zmanjšajo negativne učinke stresa.

6. Priznajte si, da so zahteve vedno večje

Tudi nekaj tako preprostega, kot je pomoč pri nakupu živil za ostarelega soseda, nas v današnjem času dodatno obremeni. In večina od nas se ta trenutek sooča z veliko večjimi zahtevami, kot so šolanje otrok na domu, skrb za bolnika in upravljanje gospodinjstva, medtem ko so vsi ves čas doma.

Preprosto dejanje, kot je prepoznavanje teh dodatnih odgovornosti, lahko olajša njihovo obvladovanje.

7. Naredite stvari, za katere že dolgo veste, da bi jih morali

Vse preizkušene tehnike s katerimi poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje so zdaj še pomembnejše – zdravo jejte, ne pozabite na odmore, redno gibajte in preživite čas zunaj (odgovorno seveda).

8. Vadite hvaležnost, še posebej zdaj

Millsova pravi, da hvaležnost odklene vse. In to je najpomembnejše. Vprašajte se, kako se je vaše življenje preoblikovalo na bolje? Kako postajate še boljša oseba?

Morda vam bo pomagalo tudi pisanje dnevnika hvaležnosti.

Vendar pazimo, da se ne ujamemo v t. i. lažno pozitivnost. Strah, žalost, jeza, razočaranje, depresija ... Vsa čustva in občutja so konec koncev tu z namenom. Prinesejo nam lahko globlje razumevanje nas samih, naših vzorcev in ran. Prav vsako čustvo prinaša pomembna sporočila! Najbolj nevarno je, da jih zanikamo. 

Prirejeno po: www.today.com
Preberite še: