To je tehnika sproščanja, ki resnično deluje (+6 osnovnih vaj)

To je tehnika sproščanja, ki resnično deluje (+6 osnovnih vaj) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 10. 2020

Visok krvni tlak, težave s spanjem, izgorelost ... potrebujete sprostitev!

Avtogeni trening je ena od najbolj znanih tehnik sproščanja, ki se jo zlahka naučite sami in je celo zelo dobro tudi znanstveno raziskana. Rezultat: resnično deluje!

Metodo je razvil berlinski psihiater Johannes Heinrich Schultz (1884–1970) okoli leta 1930. Izhajal je iz hipnoze in ugotavljal, da morajo biti ljudje sposobni takega vpliva nase sebe, da se globoko sprostijo.

Takrat dejansko vplivamo na procese, ki drugače niso dostopni naši volji: med njih spadajo dihanje, bitje srca in krvni pritisk.

Pozitivni učinki avtogenega treninga

  • Uporablja se tako pri glavobolih kot tudi motnjah spanja,
  • ima pozitivne učinke na krvni tlak,
  • pomaga pri težavah v meni, težavah z želodcem in črevesjem ter kožo,
  • pozitivno pa vpliva tudi na revmo in astmo.

Vendar pa nam ni treba čakati, da zbolimo, da bi v svojo korist uporabili to sijajno metodo. Kdor izvaja avtogeni trening, izboljša tudi kakovost življenja, kreativnost in sproščenost. Je manj dovzeten za stres in tako tudi na prehlade in izgorelost.

Prvi koraki

Potrebujete le malce potrpljenja in dnevne vaje. Če vam je lažje, se lahko treninga naučite s pomočjo zgoščenk, ali pa se vpišete na tečaj.

Dobra novica: dovolj bo pet do deset minut! Vztrajnost se vsekakor izplača. Kdor ga obvlada, se lahko globoko sprosti že v nekaj minutah – ne glede na to, kje je.

Avtogeni trening je razdeljen na tri stopnje, v katerih se izvede šest vaj. Za začetek sami sebi povemo formulo za pomirjanje:v mislih si nekajkrat mirno recite: "Čisto mirna sem. Nič me ne more zmotiti." Ta mir boste začutili v telesnih vajah.

1. Vaja teže

V mislih si petkrat do sedemkrat ponovite: "Moja desna roka je prijetno težka." Ko boste začutili (nekaj) teže v njej, ponovite to še z levo. Na koncu se spomnite na cilj treninga: "Čisto miren/mirna sem."

2. Vaja toplote

"Moje roke so prijetno tople." Ta formula izboljša prekrvavitev mišičevja. Stavek si v mislih ponovite petkrat. Ko boste vadili nekaj časa, lahko občutek razširite na: "Moje telo je prijetno toplo."

3. Vaja srca

Stres pogosto poskrbi za povišanje utripa, zato ga lahko (spet) pomirite s to vajo: "Moje srce bije mirno in enakomerno." Tudi ta stavek si ponovite nekajkrat in zaključite s formulo pomirjanja (v sredini).

4. Vaja dihanja

Zavedanje dihanja igra osrednjo vlogo. Formula se glasi: "Moje dihanje poteka mirno in tekoče." Pomembno je, da ne poskušate vplivati na dihanje, temveč ga le zaznate!

5. Vaja trebuha

V trebušnem delu je mnogo živčnih poti, ki so pomembne za dobro počutje in zdravje. Sproščanje boste dosegli z naslednjim stavkom (ponovite ga petkrat do sedemkrat): "Moj trebuh je prijetno topel in mehak."

6. Vaja čela

Tako kot nam prija hladen obkladek pri glavobolu, tako sproščujoče in osvežilno na nas deluje hladno čelo. Recite si: "Moje čelo je prijetno hladno." Po nekaj ponovitvah sledi: "Vse je čisto lahko in prosto."