Ena stvar, ki je pri hujšanju pomembnejša od gibanja

Ena stvar, ki je pri hujšanju pomembnejša od gibanja (foto: Profimedia) Profimedia
24. 1. 2022

Morda se sliši noro, a če želite izgubiti odvečne kilograme, trener slavnih Harley Pasternak pravi, da je telovadba zadnja stvar, o kateri morate skrbeti.

V Sloveniji Harley Pasternak sicer ni posebej znan možak, a so zelo znane njegove stranke, ki se lahko pohvalijo z izklesanimi telesci – Megan Fox, Katy Perry, Rihanna in Kim Kardashian.

In Pasternak ima zelo zanimiv pristop k preobrazbi telesa in načina življenja.

"En teden ima 168 ur in tudi če bi dve uri na dan trenirali, nam preostane še veliko ur, ko lahko naredimo kup neumnosti in narobnih stvari, ki nam kvarijo zdravje in postavo. Zato je prav čas, ko ne vadimo, najbolj pomemben."
Ja, čas, ko ne vadimo, je zelo pomemben pri preobrazbi!

"Sam prva dva tedna svojih strank sploh ne pustim blizu fitnes studiov in telovadnic," pravi Pasternak. "In naj povem, da za preobrazbo in učinkovito izgubo kilogramov niti pod razno ne potrebujete slavnih trenerjev. Vse imate v svojih rokah. Vse se vrti okoli navad, ki jih imate zunaj telovadnice."

Kakšni so Pasternakovi glavni nasveti?

NASVET ŠT. 1

Premaknite se

Trener resnično prve dva tedna svojih strank ne pelje v telovadnico, ampak jih drugače pripravi do gibanja: "Prva stvar, ki jo morajo vsi narediti, je, da si kupijo aplikacijo ali uro za štetje korakov. Najprej začnemo z 10.000, nato z 12.000 in na vse do 14.000 korakov na dan."

Seveda skupaj s stranko določi tudi želeno težo, a to je po Pasternakovem dosegljivo le, če človek spremeni svoje navade.

Trener pravi, da je najbolj pomembno, da začnemo spontano migati in se gibati ves dan: "Želim poudariti, da mora človek najprej začeti hoditi in šele, ko se spravi v gibanje, lahko začne teči in dvigovati uteži. Ne morete naravnost s kavča v fitnes. V življenju je najbolj pomembno, da vemo, da je naše telo orodje, s katerim lahko sami gibamo."

No, po dveh tednih, ko stranke – lažje, bolj zdrave in v boljši formi – pelje še v fitnes, večina ne more verjeti, kako enostaven je v resnici njegov trening: "Mešam vaje za gornji in spodnji del telesa, naredimo nekaj vaj za trebušne mišice ter seveda malo kardiotreninga. Vse skupaj nam vzame okoli 25 minut, a delamo intenzivno in nič ne počivamo."

NASVET ŠT. 2

Resetirajte dieto

Kako je s hrano? Stranke morajo najprej resetirati svoj način prehranjevanja.

Razlog: trener pravi, da moramo resetirati metabolizem, prebavo in apetit. In ko vse skupaj na novo 'zaženemo', lahko začnemo zdravo dieto, polno zelenjave, sadja in beljakovin.

NASVET ŠT. 3

Spanje je pomembno

Pasternak tudi poudarja, da se ljudje, zlasti ženske, povsem premalo ozirajo na spanje. Čeprav bi morali spanju posvetiti eno tretjino življenja, nas večina premalo spi oz. premalo kvalitetno spi. In ljudje, ki premalo spijo, se tudi zredijo.

NASVET ŠT. 4

Izklopite se

Ena od stvari, ki jih Pasternak tudi zahteva od svojih strank, je, da se izven službenega časa oziroma vsaj eno uro na dan odklopijo od mobitelov, računalnikov in drugih naprav z ekranom: "Študije kažejo, da se svetloba, ki seva iz ekranov, resno igra z našimi vzorci spanja, razpoloženja in tudi apetitom."

In za konec ...