4 dejavniki, ki vplivajo na ponovno pridobivanje telesne teže

4 dejavniki, ki vplivajo na ponovno pridobivanje telesne teže (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 4. 2016

Raziskave pravijo, da je konec aprila najpogostejši čas za začetek diete in da želi kar 82 odstotkov žensk do poletja shujšati vsaj 5 kilogramov. Pazite se naslednjih 4 pasti.

V primerjavi z izgubljanjem teže, je njeno ohranjanje za mnoge veliko trši oreh. Zakaj je tako, kje se skrivajo vzroki, je pod drobnogled vzela skupina raziskovalcev ene od zasebnih bolnic v ZDA, The Miriam Hospital. Raziskovalci so v raziskavo, ki je trajala kar 10 let, vključili 3000 posameznikov, ki so shujšali vsaj 13 kilogramov in na novo pridobljeno težo pred vključitvijo v program uspešno obdržali najmanj leto dni.

Cilj desetletne raziskave je bil ugotoviti, kako uspešni bodo posamezniki pri nadaljnjem vzdrževanju teže oziroma prepoznati faktorje, ki na vzdrževanje teže najbolj vplivajo.

V povprečju so posamezniki uspeli ohraniti večino svoje izgubljene teže. Pomemben faktor je bil med drugim postavljanje dolgoročnega cilja.

Kaj se je zgodilo pri tistih, ki so težo znova pridobili?

Izkazalo se je, da so na najbolj vplivali naslednji 4 dejavniki:

1. Izogibanje meritvam

Meritve so nujne za uspešno hujšanje. Z njimi lahko objektivnejše spremljamo napredek in ga bolje razumemo. Meritve so tiste, ki nam povejo, ali gremo v pravo smer.

Zato vsaj enkrat na 14 dni stopite na tehtnico, izmerite obseg bokov, pasu, stegen ... Posnemite tudi kakšno fotografijo.

Kako najbolje opraviti meritve, si preberite v članku Meritve napredka - nujne za uspešno hujšanje ter Razumevanje napredka in kako naprej, ko se ustavi.

2. Prenajedanje

Zmernost in upoštevanje pravil pri kakovosti zaužite hrane kažejo na zdrav odnos človeka do hrane. Seveda pa se pri hranjenju v naše vedenje prikradejo tudi čustvene primesi.

Če se želite rešiti emocionalnega hranjenja, morate najprej prepoznati sprožilce, ki ga izzovejo in jih odstraniti. Pomagajo tudi razne relaksacijske tehnike.

Velikokrat se zgodi tudi, da se ob izgubi nekaj kilogramov počutimo bolj sproščeni in si kdaj privoščimo obilnejši obrok. Takšnih obrokov je lahko hitro preveč.

3. Izpuščanje treninga

Vaše telo dela dve stvari – ali mišice pridobiva, ali pa jih izgublja.

Ker že s spremembo načina prehranjevanja izgubimo nekaj kilogramov, mnogi menijo, da vadbe ne potrebujejo. Napačno!

Bistvo hujšanja ni stradanje. S takšnim ravnanjem ne boste izgubili le maščobe, temveč tudi mišice, kar lahko negativno vpliva na zdravje in upočasni vaš metabolizem. Poleg tega vadba pozitivno vpliva tudi na hormone.

4. Preveč maščob in še več sladkorja

Pa ne le tistega v torticah in drugih slaščicah. Sladkor se skriva tudi v predelanih živilih, jogurtih, celo v kruhu in testeninah.

Maščoba pa je tudi živilo, ki ga v naši prehrani najbolj primanjkuje in ga je hkrati odločno preveč. Vendar zdaj že vemo, da maščoba ni enaka maščobi.

Naučite se razlikovati dobro in slabo maščobo in kje se 'skriva'.

Pri uživanju maščob se držite tudi naslednjih navodil:

  • maščobe naj sestavljajo 30 odstotkov dnevnega energijskega vnosa,
  • čim večji delež maščob naj bo iz nenasičenih virov,
  • poskrbite za zadosten vnos omega 3 maščobnih kislin,
  • izogibajte se cvrtju, peki, hidrogenizaciji, rafinaciji olj, saj mu ti postopki spremenijo značaj!